Op tijd ontvlooien en ontwormen pup

Care
Honden

Een pup in huis is hartstikke leuk, maar er komt stiekem best wat bij kijken. Naast de juiste voeding, een fijn mandje, riempje, socialisatie, training, enzovoorts, is zijn gezondheid natuurlijk ook heel belangrijk. Waarom is het noodzakelijk om je pup tijdig tegen wormen en vlooien te beschermen?

Pups worden al in de baarmoeder besmet met spoelwormen, en later ook door de moedermelk. Meestal zie je niet dat ze wormen hebben, maar ze kunnen door een wormbesmetting last van diarree krijgen, lusteloos worden, braken, vermageren (met soms een bol wormenbuikje) en zelfs een groeiachterstand oplopen. Daarom is ontwormen pup heel belangrijk.

Ook mensen kunnen besmet raken

Daarnaast kun je zelf ook besmet raken met wormeitjes. Deze komen via de ontlasting van je huisdier in de omgeving terecht. Door contact met besmette grond (zandbak, plantsoen, enzovoorts), niet goed gewassen groenten uit eigen tuin en door intensief contact met je huisdier, kunnen de wormeitjes door mensen opgenomen worden. Kinderen lopen hierbij meer risico. Naast zorgen voor een goede hygiëne is het dus ook belangrijk je pup tijdig te ontwormen!

Het advies is om pups met twee, vier, zes en acht weken te ontwormen en daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Check uiteraard even goed of het wormmiddel geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je pup. Zijn ze ouder dan een half jaar? Dan kan het ontwormschema voor volwassen honden gevolgd worden. Gemiddeld is dit vier keer per jaar, maar dit hangt af van de omgeving en leefsituatie van je viervoeter. Kijk voor een compleet ontwormadvies op maat op Wegmetwormen.nl.

Preventie

Iets waar je misschien minder snel bij stilstaat, is om je pup preventief tegen wormen en dus ook vlooien te behandelen. Dit is wel belangrijk, zeker in de lente en zomer, de seizoenen waarin de kans op vlooien (en teken) toeneemt. Vaak wordt er pas aan gedacht als het huisdier flink begint te krabben en de vlooien al vrolijk rondspringen. Zie je ‘een paar vlooien’ op je pup, dan zitten er al volop vlooien in huis; maar 5 procent (!) van de vlooien is namelijk zichtbaar op je huisdier, de overige 95 procent ligt in huis in de vorm van eitjes, larven en poppen. Het duurt dan een tijd voor je van de vlooien af bent. Zorg daarom dat je preventief behandelt, zo voorkom je een vlooienplaag!

ontwormen pup

Niet eng, zo vroeg behandelen?

Vind je het eng om een vlooienproduct bij je pup te gebruiken? Niet nodig: er zijn verschillende producten tegen wormen en vlooien die veilig te gebruiken zijn bij jonge dieren. Check wel altijd even vanaf welke leeftijd en welk gewicht het product gebruikt kan worden. Er zijn producten die voor pups vanaf acht weken en twee kilogram lichaamsgewicht zijn. Dergelijke spot-on druppel je in de nek en beschermt zowel tegen vlooien als teken.