Oeh, een koe! Wat als je met je hond een grote grazer tegenkomt?

Active & fun
Honden

Koeien zijn dieren waar je niet mee moet spotten als je ze tijdens het wandelen met je viervoeter tegenkomt. Hoeven en horens, daar kun je maar beter respect voor hebben!

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Ze zien er vaak zo gemoedelijk uit, met hun lange haren, die Schotse hooglanders in het natuurgebied. Of die Alpenkoeien dan met hun klingelbellen, die je tijdens je wandelvakantie in de bergen kunt tegenkomen. En die kalfjes, zo schattig… 

Fatale gevolgen

Maar onderschat nooit een koe. Je bent een rund als je met honden en koeien stunt! Moederkoeien zijn het gevaarlijkst. Ze kunnen, als ze denken dat hun kalfje in gevaar komt, heel erg boos worden.  Koeien kunnen mensen en honden vertrappen met hun hoeven  en steken met hun horens. Soms met fatale gevolgen. Wist je dat er jaren zijn dat koeien meer slachtoffers maken dan witte haaien?

Doen

Doen als je met je hond een grote grazer tegenkomt:

  • Zorg dat je hond aangelijnd is en de dieren niet kan op- of najagen.
  • Veel problemen kun je voorkomen door een simpele maatregel: afstand houden! Zorg dat er minimaal 25 meter tussen jou en je hond en de koe(ien) is.
  • Doorlopen! Laat de dieren met rust. Blijf niet naar ze staan kijken, dan worden ze nieuwsgierig en komen ze naar je toe.
  • Staan er koeien op het pad en versperren ze zo de weg? Loop even om, of indien nodig zelfs terug. 

Niet doen

  • Ga niet rennen! Maak, indien nodig, rustige gebaren met je armen wijd open om een te dichtbij gekomen koe op afstand te houden.  
  • Laat je hond de koe(ien) niet aanblaffen, maar zorg dat je zijn aandacht, bijvoorbeeld met behulp van iets lekkers, op jou gericht houdt.

Handig: ‘achter’

Houd je hond bij close encounters met koeien altijd achter je. Dat leer je als volgt: laat je hond naast je staan en houd met je hand iets lekkers pal voor zijn neus. Beweeg je hand vervolgens rustig naar je rug, zodat je hond hem met zijn neus kan volgen, en houd hem daar stil. Volgt je hond de beloning en komt hij daarbij recht achter je staan? Super, open je hand en beloon! Dat is ‘achter’! Als je hond op jouw handgebaar en/of stemsignaal achter je gaat staan, kun je de oefening uitbouwen door te gaan lopen. Blijf daarbij je hand(en) op je rug houden, zodat je hond achter je blijft.

Niet neuzen, maar negeren!

Een puppy moet wennen aan de wereld om hem heen, en daar horen ook koeien bij. Maar wennen aan koeien betekent niet dat je er mee moet neuzen! Die interactie levert ongetwijfeld schattige foto’s op, maar contact maken met koeien is nou net wat je jouw hond NIET wilt leren. Je wilt immers dat hij ze voor zijn en jouw veiligheid leert negeren. ‘Koeien horen er gewoon bij, je hoeft er niets mee te doen’, is de boodschap die je graag wilt overbrengen. Laat je hond daarom op ruime afstand met koeien kennismaken. Geef hem de gelegenheid om naar de dieren te kijken en de tijd om alle indrukken te verwerken, maar beloon hem vervolgens voor het weer contact maken met jou. Het pupje op de foto kan letterlijk even sfeer snuiven, maar voor het mooie gebeurt dat eigenlijk al een beetje te dichtbij.

Overstekend wild

Dit alles geldt natuurlijk ook voor paarden en andere (wilde) dieren die je pad kunnen kruisen. We wensen je loeiend leuke én veilige wandelingen!

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, specialist voor Lifestyle for pets op het gebied van honden.