Maak van je hond een zeehond!

Active & fun
Honden

Niets is zo lekker als tijdens de zomermaanden met je hond op het strand te zijn. Maar er zijn wel enkele zaken waaraan je bij een uitstapje naar zee moet denken. Met onderstaande tips maak je van je hond een echte zeehond.

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Zwemmen moet je leren

Niet iedere hond kan per definitie goed zwemmen. Zwemmen is iets wat je moet leren en zwemmen in zee is weer heel wat anders dan zwemmen in een rustig meer. Het geluid, de golfslag, de geur, het is allemaal anders. Laat je hond daarom rustig en in zijn eigen tempo wennen aan de zee. Het kan zijn dat hij de eerste keer het water nog niet in durft. Soms helpt het als een ervaren ‘zeehond’ het goede voorbeeld geeft.

Veilig spelen

Op het strand valt van alles te jutten. Veel honden slepen en spelen graag met allerlei aangespoeld materiaal. Wrakhout lijkt misschien leuk om te apporteren, maar kan door spijkers en splinters levensgevaarlijk zijn. Neem liever verantwoord, in de dierenspeciaalzaak verkrijgbaar hondenspeelgoed mee zoals een drijvend hondenspeelgoed, een bal aan een touw die je extra ver op het strand kunt weggooien of een nylon hondenfrisbee.

Omgaan met zand en water

Je hebt ze er bij: de zandhappers en zoutwaterdrinkers, die (nog) niet weten dat ze van hun enthousiast genomen hap zand of slok zeewater behoorlijk ziek kunnen worden. Voorkom dat je hond in de problemen komt door voldoende lekkere hondenbrokjes mee te nemen, waarmee je hem tijdig kunt afleiden en terugroepen. Zorg verder voor een speciale reisfles met voldoende vers drinkwater en last af en toe een drinkpauze in.

Ken je kracht!

Een stevige strandwandeling maken is voor honden vaak vermoeiender dan we denken. Het rennen door water en mul zand kost veel energie. Vooral pups en jonge honden kennen hun kracht nog niet en lopen het risico oververmoeid te raken. Om overbelasting te voorkomen is het verstandig jonge honden tijdig aan te lijnen of jonge pups een stuk mee te nemen in een rugzak of bolderkar.

Weer schoon en droog

De combinatie van zand, schuim en zeewier kan een heel vieze hond opleveren. Neem extra handdoeken en eventueel een speciale droogshampoo mee om je hond weer lekker schoon en droog te maken.

Zeehondenetiquette

-Met name in de zomermaanden zijn stranden niet altijd toegankelijk voor honden. Informeer, om teleurstellingen te voorkomen, naar de regels ter plaatse.

-Zorg dat je hond andere strandgangers niet hindert. Pas extra op met reuen: die willen nog wel eens hun poot optillen tegen koeltassen of achtergelaten hoopjes kleding!

-Neem poepzakjes mee. Poep onder het zand schuiven is niet zo’n goed plan – het kan zijn dat straks iemand op diezelfde plek een zandkasteel wil bouwen!

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, specialist voor Lifestyle for pets op het gebied van honden.