Leishmania: ziek van de zandvlieg

Care
Honden

Leishmania is een parasiet die zandvliegjes op honden kunnen overbrengen. In ons land is Leishmania een zogeheten ‘importziekte’. Honden met leishmania hebben die besmetting opgelopen in het buitenland. De ziekte is niet altijd even eenvoudig te herkennen. Wij helpen je daarom graag verder.

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Vervelend ‘souvenir’

Leishmania komt voornamelijk voor rond de Middellandse Zee en in Centraal- en Zuid-Amerika. Omdat honden steeds vaker mee op reis gaan, en er ook veel opvanghonden vanuit het buitenland naar ons land komen, zien we steeds vaker honden met dit vervelende ‘souvenir’. Verantwoordelijk hiervoor is de zandvlieg. Deze kleine soort mug komt tegen zonsondergang tevoorschijn en is vooral tijdens de avond en nacht actief. Als een met Leishmania besmette mug een hond steekt, komt de parasiet in het bloed van de hond terecht.

Wisselende klachten

Het kan maanden tot zelfs jaren duren voordat Leishmania klachten veroorzaakt. Bij sommige honden leidt de infectie juist weer heel snel of juist helemaal niet tot klachten. Leishmania kan verschillende ziektebeelden geven. De meest voorkomende klachten zijn sloomheid, koorts, huidafwijkingen, zweren, kaalheid rond de ogen, schilfering, kleurverlies van de neus en gewichtsverlies. Afhankelijk van welke organen zijn aangetast kan er ook sprake zijn van kreupelheid, diarree, braken, oog- en neusontsteking, meer drinken en meer plassen, nierfalen en een abnormale groei van de nagels.

Testing, testing…

Omdat de klachten zo uiteen kunnen lopen, is de diagnose Leishmania vaak moeilijk te stellen. Er bestaan hiervoor verschillende testen, zoals weefsel- en bloedonderzoek. Als de ziekte tijdig wordt ontdekt, kan een hond over het algemeen goed worden behandeld. Die behandeling bestaat doorgaans uit medicatie in tabletvorm, al dan niet in combinatie met injecties. De symptomen zullen daardoor verminderen, maar de hond zal altijd drager van Leishmania blijven. 

Voorkomen is beter…

Bij honden die meegaan op vakantie naar het zuiden is het erg belangrijk te voorkomen dat ze door zandvliegjes worden gestoken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een Scalibor tekenband gebruiken. Omdat zandvliegen rond zonsondergang het meest actief zijn, is het aan te raden de hond in de avonduren en ’s nachts zo veel mogelijk binnen te houden en om een soort muskietengaas of klamboe te gebruiken. De zandvlieg is het meest actief in waterrijke gebieden, dus houd je hond in de avond en nacht uit de buurt van water.

Vaccinatie

Er is een vaccinatie tegen Leishmania. De hond dient de eerste keer driemaal te worden gevaccineerd, steeds met een interval van drie weken. Vanaf vier weken na de laatste vaccinatie is het dier beschermd. Je moet dus tien weken voordat je hond meegaat op vakantie beginnen met enten! De vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald. De enting verkleint het risico op het ontstaan van symptomen als de hond met Leishmania mocht worden besmet met ongeveer de factor vier.

 

Deze blog is geschreven door Judith Lissenberg, specialist voor Lifestyle for pets op het gebied van honden.