Hondenvoerbak en drinkbak: welke koop je voor je hond?

Care
Honden

Eten - het is misschien wel het allerbelangrijkste in het leven van je hond. Elke dag stort hij zich op zijn voer alsof hij uitgehongerd is. Zijn hondenvoerbak en drinkbak moeten dus wel geschikt zijn. Hier lees je waar ze aan moeten voldoen.

Als het op het kiezen van een hondenvoerbak en een hondendrinkbak aankomt, laten veel hondenbaasjes zich voornamelijk leiden door het uiterlijk. Zo'n flitsende etensbak staat misschien wel leuk in je keuken, maar eigenlijk gaat het daar niet om. De juiste voerbak kan er namelijk voor zorgen dat dinnertime voor je hond veiliger én comfortabeler wordt.

Er is een aantal elementen waar je rekening mee dient te houden als je de bakjes voor jouw viervoeter gaat uitkiezen, zoals materiaal, grootte en stevigheid:

Materiaal

Er zijn verschillende materialen waar bakken van gemaakt worden:

  • Plastic
  • Keramiek
  • Roestvrij staal
  • Siliconen

Eigenlijk zijn al deze materialen prima; ze zijn niet voor niets allemaal speciaal ontwikkeld voor de hond! Zo zijn ze allemaal makkelijk schoon te maken en gaan ze geen verbindingen aan met het voer dat je erin stopt. Aan plastic bakken kan je hond wel gaan kauwen en bakken van keramiek kunnen stukvallen.

Grootte en hoogte

Uiteraard dien je de bakken van je hond uit te zoeken op het formaat van jouw viervoeter. Het spreekt eigenlijk voor zich dat een chihuahua een kleine eetbak nodig heeft en een Deense dog een grotere. Etensbakken hoeven echter niet oversized te zijn; je hond krijgt zijn voer immers in meerdere porties over de dag verdeeld. De waterbak moet wel altijd goed gevuld zijn. Een waterbak is dan ook altijd groter dan een voerbak. 

Er bestaan ook verhoogde eet- en drinkbakken. Deze staan op een verstelbare standaard. Zo kan jouw hond eten en drinken op rughoogte - welke grootte hij ook is. Dat voorkomt rugpijn, gewrichtspijn, pijn aan zijn voorpoten en maagproblemen en zorgt ervoor dat je hond minder gaat schrokken. Niet alleen geschikt voor oude honden, maar voor viervoeters van alle leeftijden!

 

hondenvoerbak

Extra tip
Wist je dat er ook drinkbakken bestaan, speciaal voor honden met lange oren, zoals een cocker spaniël? Deze hebben een taps toelopende vorm, zodat de lange oren van jouw hond er niet in kunnen gaan hangen. Dat is namelijk vooral in de winterse kou niet fijn voor hem.

Stevigheid en anti-slip

Een zwaardere bak heeft als voordeel dat hij minder snel verplaatst terwijl je hond aan het eten is. Ook is er minder kans dat je viervoeter hem omstoot. Een keramieken bak weegt het meest en is dus het meest stabiel. Het verplaatsen van de bak kan je echter ook voorkomen door een bak met anti-sliplaag aan de onderkant te kopen of de bakken in een standaard te plaatsen. Of kies voor een drinkfonteintje inplaats van een waterbak voor je viervoeter!

Welke optie je ook kiest: onthoud dat je het eten van je hond niet altijd in zijn bak hoeft te geven. Je kan het ook in speeltjes plaatsen zodat hij er moeite voor moet doen of wat brokjes op de grond strooien. Ernaar zoeken houdt jouw viervoeter actief en vitaal.

Bron: Andy's Dierensuper