Hondenvlooien: symptomen en bestrijding

Care
Honden

Zie je jouw hond opvallend veel aan zichzelf krabben? Ai, dan is er een kans dat hij hondenvlooien heeft. Wat kun je ertegen doen? En hoe voorkom je vlooien in de toekomst? Dat vertellen we je graag.

Vlooien komen het vaakst voor in de zomer. En hoewel we ze zien als hardnekkige beestjes kunnen ze niet héél goed overleven in de kou. Hondenvlooien kunnen temperaturen aan van maximaal zeven graden. Maar toch zien we ze ook in her najaar: hoe komt dat? Dat kom omdat Nederland over het algemeen vrij warme winters kent, waarbij de temperatuur pas laat in het jaar echt richting het vriespunt daalt. Daarbij zorgen we er zelf voor (ja, echt!) dat ze goed gedijen in de koudere maanden, door ze te voorzien van de beste leefomstandigheden.

Warmte is broedplaats voor vlooien in huis

Een vlo bepaald namelijk of hij uitkomt op basis van de temperatuur, CO2 en trillingen in huis. En als het buiten koud is, geven wij allemaal de verwarming nog even een slinger omhoog. Zijn de vlooien eenmaal binnen? Dan komen ze door de hogere temperaturen nog sneller uit. En een volwassen vlo leeft twee tot vier weken. Omdat in de kou gaan wonen natuurlijk geen oplossing is, is het slim te voorkomen dat vlooien überhaupt jouw huis weten te vinden.

Symptomen

  • Opvallend veel krabben aan of bijten in vacht
  • Vlooienpoep in huis of in de vacht van je hond (zwarte puntjes – lijkt op zwarte gemalen peper)

Wil je zeker weten dat het om vlooienpoep gaat? Kam dan door de vacht van je dier heen en leg het resultaat op een nat, wit en absorberend vel (zoals keukenpapier). Kleurt het bij aanraking met het papier rood-bruin? Dan is het inderdaad vlooienpoep.

hondenvlooienhondenvlooienhondenvlooien

Bestrijding

Stap 1 is het bestrijden van vlooien bij je dier. Er bestaan verschillende middelen die je kunt inzetten om vlooien te lijf te gaan. Denk aan:

  • Vlooienbanden zijn al ruime tijd beschikbaar op de markt en geschikt voor het bestrijden van vlooien. Let op dat tijdens het spelen andere dieren niet in de vlooienband bijten, want dit zou de slijmvliezen kunnen irriteren of ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken.
  • Vlooientabletten, die pakken vlooien direct aan en mogen gecombineerd worden met andere middelen. Als je bijvoorbeeld een vlooienband hebt die pas na 2 tot 4 dagen werkt, kun je er die eerste dagen VloKill bij geven. Daarna neemt de band de bescherming over. 
  • Deze vlooienspray immobiliseert vlooien, teken en andere parasieten.
  • Druppels, die kunnen worden aangebracht op de huid van je hond. 
  • Shampoos en/of een poeder zijn goed te gebruiken wanneer er vlooien op je hond gevonden zijn. Shampoos voorkomen echter niet dat vlooien de vacht van jouw huisdier vinden. Kijk uit met het gebruiken van een shampoo als je al een vlooiendruppel hebt toegediend. De combinatie van druppels en shampoo kan gevaarlijk zijn of elkaar juist tegenwerken.

Kijk ook goed of de middelen die je gebruikt niet alleen volwassen vlooien doodt, maar ook zo veel mogelijk stadia van de levenscyclus van de vlo tegengaat. Sommige middelen bevatten ook een Insecten Groei Remmer (IGR), die zorgt dat de eitjes van de vlo niet meer uit kunnen komen.

Het probleem bij vlooien is namelijk dat maar 5% van de vlooien op je huisdier zit, de overige 95% zit in huis in de vorm van eitjes, larven en poppen. Wanneer vlooien niet direct gedood worden gaan ze zich razendsnel vermenigvuldigen. 1 vlo kan in 2 tot 4 weken wel 1000 eitjes leggen! Deze vallen van je huisdier af en ontwikkelen zich in de omgeving tot larve dan tot pop en vervolgens tot vlo.

hondenvlooien

Vlooien in de omgeving bestrijden

Dus ook belangrijk bij de ontdekking van vlooien begint de strijd tegen vlooien in huis:

  • Gebruik vlooienanticonceptie. Dit middel verwerk je door de voeding van je dier en zorgt ervoor dat larven en eitjes zich niet kunnen ontwikkelen. 
  • Vlooienspray kan gebruikt worden ter bestrijding van vlooien (en larven) op bijvoorbeeld het tapijt, de mand en omgeving van je kat of hond.
  • DimethiCare Omgevingsspray immobiliseert vlooien, teken en andere parasieten. Gebruik de spray in de kieren, onder meubels, in de auto en voor alle hoeken van het huis. Eén keer sprayen is helaas niet voldoende, je zult meerdere malen moeten behandelen. En blijf dat gedurende een paar maanden doen, want een vlooienplaag in huis is niet in een paar weken bestreden.

Preventiemiddelen

Is je hond eindelijk van zijn vlooien af? Zorg er dan voor dat ze niet meer terug kunnen komen. Stofzuig bijvoorbeeld regelmatig en check je hond het hele jaar door op vlooien. En omdat vlooien een drager kunnen zijn van lintwormen, is het verstandig om ook je dier te ontwormen. Voor je puppy of oudere hond bestaan daar diverse geneesmiddelen voor.

Extra vakantie tip voor in de zomer: spray uit voorzorg net voor je op vakantie gaat je huis met een omgevingsspray, zo verklein je de kans op een grote vlooienplaag bij thuiskomst.

Probeer het hele jaar door dus de signalen te herkennen dat je huisdier vlooien heeft. Let goed op diens omgeving en controleer regelmatig de vacht. Gebruik het juiste vlooienmiddel voor jouw dier, en behandel regelmatig. Ook in het najaar nog! Tot slot een belangrijke tip; heb je last van vlooien? Behandel dan altijd je huis en dier tegelijk en neem vooral geen halve maatregelen.