Hondenverzekering voor puppy: wel of niet?

Care
Honden

De gezondheid van je pup is heel belangrijk en het eerste jaar ga je regelmatig met hem naar de dierenarts. Voor controle, preventieve zorg en vaccinaties. Maar vaak ook voor medische zorg, want een ongelukje ligt bij jonge dieren op de loer omdat ze alles nog moeten ontdekken. Is een hondenverzekering dan een aanrader of niet? Wij helpen je.

Gemiddeld geven we ongeveer 159 euro per jaar uit bij de dierenarts. Een deel is voor preventieve zorg en een deel voor directe medische zorg. 'Dat valt erg mee', horen we je denken, gelukkig. De afgelopen jaren zijn de kosten van de dierenarts echter behoorlijk gestegen doordat er steeds meer behandelingen mogelijk zijn, dus wellicht kom jij straks boven het gemiddelde uit. Jaarlijks wordt er ongeveer 537 miljoen besteed aan de dierenarts, dus misschien is een hondenverzekering voor je puppy een goed idee.

Wat kost de dierenarts?

Om je een indruk te geven: een weekendconsult kost ongeveer 80 euro. Castratie van een grote hond kan 220 euro kosten en sterilisatie 380 euro. Voor behandeling van het gebit, bijvoorbeeld het trekken van tanden die verkeerd groeien, moet je rekenen op prijzen vanaf 175 euro. Een MRI-scan kost je ongeveer 800 euro. Als je pup een operatie nodig heeft, bijvoorbeeld bij een gescheurde kruisband of gebroken poot, ben je met alle medische (na)zorg al gauw 1500 euro kwijt. 

En dit zijn zomaar een paar voorbeelden. Vandaar dat het zinvol is om voor jezelf de keuze te maken of je deze kosten zelf kunt betalen of beter een hondenverzekering kunt afsluiten. In Nederland zijn er 5 verzekeraars met 12 verschillende pakketten. Een huisdierenverzekering voor een pup is er vanaf 20 euro.

hondenverzekering

Zinvol om eerst te vergelijken

Op deze vergelijkingssite is het eenvoudig om de pakketten naast elkaar te leggen. De premies liggen relatief dicht bij elkaar, afhankelijk van het pakket dat je kiest. De verschillen zitten vooral in de eigen bijdrage, dekkingen en maximale vergoedingen. Een paar tips:

  • Vraag aan de dierenarts of fokker wat veel voorkomende problemen zijn op basis van de geschiedenis en bekijk welk verzekeringspakket je daarvoor nodig hebt.
  • Gaat je pup mee naar het buitenland? Neem dan ook een buitenlanddekking.
  • Ben je van plan om je pup te laten steriliseren of castreren? Ook dit kun je meeverzekeren.
  • In de eerste 30 dagen van de verzekering heb je geen recht op vergoeding; houd hier rekening mee.