Hondentaal: wat wil je hond je vertellen?

Care
Honden

Irritant als mensen praten tegen hun hond alsof ze tegen hun baby praten? De honden zelf vinden het juist leuk! En wat betekent het eigenlijk als je viervoeter kwispelt of weet je wanneer hij honger heeft? In dit blog leren we je meer over hondentaal!

Een hond praat niet met zijn bek, maar met zijn lijf. Hij maakt je bijvoorbeeld duidelijk of hij met je wil spelen of zin heeft in een lekkere snack. Als jij zijn hondentaal begrijpt, weet je precies hoe je hond zich voelt - en hoe jij daar het beste op kunt reageren. Je denkt bijvoorbeeld misschien dat jouw hond per definitie blij is als hij kwispelt, maar niets is minder waar: in sommige gevallen kan het ook betekenen dat je viervoeter boos of bang is. 

Hoe achterhaal je nu precies wat je hond je probeert te vertellen? Begin met het observeren van je trouwe viervoeter, en kijk of je al wat gedragingen kunt herkennen. Wat zie je aan zijn ogen? Wat doen zijn oren als hij een hard geluid hoort? Of geeft hij misschien kleine tekens met zijn bek? Het is belangrijk om goed op te letten als je de complete lichaamstaal van je hond wilt kunnen herkennen. En elke hond is anders, maar neem van ons aan dat elke hond kan praten met zijn lichaam.

Oren

De oren van je hond zeggen veel meer dan je waarschijnlijk denkt. Als je hond zeker is van zijn zaak of alert is, staan zijn oren vaak naar voren. Met een neutrale oorhouding (de oorschelp steekt dan een beetje naar de zijkant) communiceert hij niet. Heeft jouw hond zijn oren naar achteren? Dan kunnen dit veel verschillende dingen betekenen. Het kan dan zijn dat je hond angstig is, maar het kan ook betekenen dat hij je wilt begroeten als je bijvoorbeeld thuiskomt van je werk.

Staart

De staart is een belangrijk communicatiemiddel voor je hond. Er zijn verschillende staarthoudingen: een neutrale, hoge of lage houding. Heeft jouw hond een neutrale staart? In dat geval wordt zijn achterste niet afgeklemd, maar je ziet hem ook niet heel duidelijk. Is dit het geval? Dan communiceert hij niet met je. Een lage staart (die zit dan meestal tussen zijn achterpoten) betekent dat jouw hond zich niet heel vertrouwd voelt. Met een hoge staart (die staat zo recht mogelijk overeind) probeert jouw viervoeter duidelijk te maken dat hij zich stoer en zelfverzekerd voelt.

Tekenen van stress

Stress is goed te herkennen bij je hond. Dat doet je viervoeter bijvoorbeeld door weg te kijken, een poot omhoog te houden of door te gapen. Dat laatste hoeft dus niet altijd te betekenen dat hij moe is!

Zo herken je stress nog meer:

  • Oogwit duidelijk te zien
  • Hijgen en kwijlen
  • Blaf met hoge toon
  • Zich uitschudden
  • Trillen

Wees alert

Door goed te kijken naar je hond en door goed op te letten hoe hij beweegt of wat zijn lichaam je vertelt, kom je al heel een eind. Maar als je hond de volgende gedragingen vertoont, wees dan extra alert en voorkom dat jouw hond van zich af gaat bijten door angst: als je hond zich verstijft, grommend blaft, zijn lipt optilt en zijn tanden laat zien of gaat happen… dan voelt hij zich verre van fijn.

Hoge toon

Praat jij ook met hoge toon tegen je pup? Blijf dat vooral doen, want in een wetenschappelijke tijdschrift melden Franse onderzoekers dat als puppy’s een hoge toon horen, ze heel enthousiast worden. De wetenschappers lieten vrouwen audioboodschappen inspreken voor de honden, waarbij de meesten automatisch in een babytaaltje spraken. Daarna spraken ze een boodschap in voor mensen, op normale toon. Deze fragmenten werden afgespeeld in een ruimte met tien jonge en tien volwassen honden. De jonge honden reageerden bijzonder enthousiast op de babytaalfragmenten door te blaffen en naar de luidspreker toe te rennen. De volwassen honden vonden beide boodschappen niet zo boeiend.

hondentaal

Bronnen: Raad van Beheer, LICG.nl en Proceedings of the Royal Society B