Hondenriem of rollijn: wat kies ik voor mijn hond?

Care
Honden

Eén van de benodigdheden die niet kan ontbreken als je een hond neemt, is een hondenriem. Jouw viervoeter mag wettelijk namelijk niet loslopen op straat. Maar wat is nou beter: een riem of een rollijn? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen van elk.

Jouw viervoeter doet niets liever dan lekker met jou naar buiten gaan. Om dat op een zo veilig mogelijke manier te doen, heb je echter wel een hondenriem of rollijn nodig. Dat is op straat wettelijk verplicht. Hier lees je waar een goede riem of rollijn aan moet voldoen.

Hondenriem

Hondenriemen heb je in veel materialen en lengtes. Er is niet per se een goede of een slechte keuze; voor elke situatie is een andere lijn handig. Met een lange riem geef je een hond bewegingsvrijheid wanneer jullie ergens zijn waar het niet veilig voor hem is om los te lopen, maar waar hij wel de ruimte heeft. Ook kan je een lange riem (bijvoorbeeld van 5 meter lang) goed gebruiken als jij je hond gaat trainen. Een korte riem is echter veiliger wanneer je je met je viervoeter in het verkeer of in een andere drukke situatie begeeft. Hoe dichter je je hond aan de riem bij je houdt, hoe effectiever je hem kan corrigeren of juist belonen! Om puppy's goed aan de lijn te leren lopen, is een riem dan ook geschikter dan een rollijn. Op het moment dat jouw pup braaf meeloopt, kan je de riem mooi los laten hangen.

Erg populair is tegenwoordig de dressuurlijn, ook wel politielijn genoemd. Dit is een lijn met aan twee kanten een musketonhaak. De ene helft wordt aan de halsband of het tuigje van je hond vastgemaakt en vervolgens kan de riem via haakjes zo kort of lang gemaakt worden als je dat zelf wil, met een maximum van 2 meter.
 

hondenriem

Extra tip
Wil je ook 's nachts veilig met je hond over straat? Zorg dan, naast een reflecterende halsband of een lichtje aan je hondentuigje, ook voor een reflecterende riem. Vooral als je kiest voor een katrol, kunnen hardlopers of fietsers anders 'in de riem rijden'.

Katrol of rollijn

Een katrol of rollijn biedt je viervoeter meer bewegingsvrijheid, terwijl je de lijn tegelijkertijd ook kan 'vastzetten' op elke gewenste lengte. Er kleven echter enkele nadelen aan de rollijn of flexibele lijn:

  • De lijn staat altijd onder spanning. Wil je toch een rollijn voor je hond kiezen, dan is het van belang dat hij erop getraind is om niet te trekken (met een gewone riem) en dat hij met een losse lijn kan lopen.
  • De lijn is vrij dun en kan breken als de spanning te hoog wordt.
  • De katrol is relatief zwaar en kan makkelijk uit je hand glippen, waar je hond vervolgens weer erg van kan schrikken en hard wegrennen. Dit is vooral in een drukke verkeerssituatie zeer gevaarlijk.
  • De draad van een katrol is dun en gemaakt van nylon; hij kan voor lelijke brandwonden zorgen als je hond om je benen heenloopt. Ook kunnen andere honden er tijdens het rennen 'inlopen', zo kunnen ze zich bezeren of er in blijven hangen. Dat laatste is ook een risico bij andere voorbijgangers, zowel te voet als op de fiets.
  • Een rollijn raakt gemakkelijk in de war als je hond een andere aangelijnde hond ontmoet.

Voor welke hondenriem jij besluit te gaan, is uiteindelijk een individuele keuze. Geef het besluit echter genoeg tijd en denk er serieus over na, want een goede riem is van het allergrootste belang voor de veiligheid van jouw viervoeter!

Bron: Andy's Dierensuper