Hondenrassen en hun karakters

Care
Honden

Wereldwijd bestaan er meer dan 300 hondenrassen, die onder te verdelen zijn in tien rasgroepen. Weet jij welk karakter bij welk hondenras hoort? We vertellen er je hier alles over.

Het wereldwijde overkoepelende rashondenorgaan Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkent officieel meer dan 300 hondenrassen. De FCI heeft alle erkende hondenrassen verdeeld in 10 verschillende groepen, waarbij is geselecteerd op bijvoorbeeld uiterlijke kenmerken, karaktereigenschappen en inzet. Ze zijn niet allemaal in Nederland te vinden, maar hieronder hebben we de groepen voor je op een rijtje gezet.

Rasgroep 1: Herdershonden en Veedrijvers

Dit zijn honden die echt gefokt zijn om kuddes te hoeden en vee te drijven. Ze moeten goed kunnen werken, bewaken en beschermen. Het zijn actieve honden die alles en iedereen in de gaten houden. Voorbeelden van Herdershonden en Veedrijvers zijn onder andere: Australian Shepherds, Bearded Collies, Duitse/Hollandse/Belgische/Pyreneese Herdershonden zoals Mechelse, Groenendaeler en Stokhaar, Border Collies, Sheepdogs en Corgi’s. Herdershonden en veedrijvers zijn over het algemeen erg actieve honden, hebben een werklustig karakter en jagen graag. Ook zijn ze betrouwbaar, sociaal en waakzaam. Een nadeel van dit ras is dat het trainen van deze honden veel kennis en ervaring vergt. Ze moeten fysiek en mentaal ook flink beziggehouden worden. En ze houden ervan andere honden achterna te gaan, dus houd ze wat dat betreft ook goed in de gaten.

Rasgroep 2: Pinschers en Schnauzers, Molossers, Berg- en Sennenhonden

Dit zijn honden die gefokt zijn om ongedierte te verdelgen en huizen te bewaken. In deze groep bevinden zich niet alleen hele kleine honden, maar ook hele grote. De honden zijn actief en hebben graag een familie aan hun zijde. Voorbeelden van honden uit groep 2 zijn onder andere: Boxer, Anatlosische Herdershond, Berner Sennenhond, Dobermann, Duitse Dog, Pinscher, Dwergschnauzer, Mastiff, Newfoundlander, Rottweiler, Shar-pei en de Sint Bernard. Honden van deze rasgroep zijn actief, hebben een werklustig karakter en zijn erg waakzaam. Ook zijn ze beschermend, intelligent en over het algemeen erg zelfstandig. Honden uit deze rasgroep zijn van nature wel wantrouwend en hebben een hele duidelijke leider nodig. 

Rasgroep 3: Terriërs

Dit zijn honden die gefokt zijn om te jagen en hun prooi zelfs te doden. Deze honden zijn erg actief en hebben energie in overvloed. Ze werken niet altijd even graag in een groep en kunnen erg eigenwijs zijn. Zorg dat je in de omgeving genoeg plaats hebt om te graven, want hier houden ze allemaal van! Voorbeelden van Terriërs zijn onder andere: Staffordshire Terriër, Airedale Terriër, Border Terriër, Bull Terriër, Carin Terriër, Foxterriër, Ierse Terriër, Jack Russel Terriër, Norfolk Terriër, Schotse Terriër, Welsh Terriër en Yorkshire Terriër. Terriërs zijn actieve honden die graag jagen. Ook houden ze van gezelschap, zijn het moedige honden en zitten ze vol passie en energie. Wel hebben deze honden een consequente opvoeding nodig, blaffen ze snel, kunnen ze ook erg fel zijn en werken ze niet altijd goed samen met anderen. 

hondenrassenhondenrassenhondenrassen

               Herdershond                                               Schnauzer                                                      Terriër

Rasgroep 4: Dashonden (Teckels)

Dashonden zijn gefokt om te jagen op dassen en vossen, vandaar de naam. Nu kennen wij ze vooral als Teckels. Deze honden zijn erg moedig, maar kunnen ook veel blaffen. Dashonden zijn dan wel klein, maar ze kunnen erg fel zijn, dus het is belangrijk dat ze goed gesocialiseerd worden. Voorbeelden van Dashonden zijn onder andere: Kortharige Dashond, Langharige Danshond, Ruwharige Dashond, Dwergdashond en Kaninchen Dashond. Een Dashond is over het algemeen energiek, een echte jager en heeft veel uithoudingsvermogen. Ook is deze hond werklustig, intelligent en waakzaam. Daar tegenover staat dat Dashonden erg fel kunnen zijn, snel blaffen, angstig zijn en graag andere dieren achterna gaan.    

Rasgroep 5: Spitsen en Oertypen

De honden uit groep 5 zijn hondenrassen die al eeuwenlang bestaan. Sommige rassen zijn zelfs duizenden jaren oud. De groep bestaat uit Noordse Honden, Poolhonden, Jachthonden, Keesachtigen en Oertypen. Deze honden worden gebruikt als trekdieren die vredelievend zijn en graag samenwerken. Ze hebben ook een jachtinstinct en zijn hele goede spoorzoekers. Voorbeelden van Spitsen en Oertypen zijn onder andere: Akita, Alaska Malamute, Basenji, Canaänhond, Chow Chow, Keeshond, Hokkaido, Naakthond, Podengo, Shiba, Husky en de Zweedse lappenhond. Spitsen en Oertypen zijn echte roedeldieren, vredelievend en jagen graag. Ook kun je ervan uitgaan dat deze honden sociaal en trouw zijn en een goed uithoudingsvermogen hebben. Ze gaan wel graag andere dieren achterna en echte knuffeldieren zijn het niet. 

Rasgroep 6: Lopende Honden en Zweethonden

Lopende Honden en Zweethonden, ook wel Brakken genoemd, vormen een hele grote groep viervoeters die variëren qua vorm, grootte en kleur. Ze hebben een ontzettend goed reukvermogen en hebben een speciale aanleg voor het opsporen van beschoten dieren. Voorbeelden van Lopende Honden en Zweethonden zijn onder andere: Foxhound, Basset Hound, Beagle, Coonhound, Bloedhond, Dalmatiër, Drever, Griffon, Laufhund, Rhodesian Ridgeback en de Tiroler Brak. Honden van deze rassen jagen graag, hebben een goede neus en zijn echte roedeldieren. Ze zijn actief, zacht van karakter en betrouwbaar. Kies je voor dit ras? Houd er dan rekening mee dat het veel kennis en ervaring vergt om honden van dit ras te trainen. Ze hebben een goede opvoeding nodig. 

hondenrassenhondenrassenhondenrassen 

                   Basset Hound                                           Poolhond                                                            Dashond

Rasgroep 7: (Voor)Staande Honden

Staande Honden zijn zo genoemd omdat zij tijdens de jacht werden ingezet en konden aanwijzen waar het wild was door er zo stil mogelijk voor te blijven staan. De honden werden ook gebruikt om wild te laten schrikken, zodat de jager op deze dieren kon schieten. Vervolgens mochten de honden het wild naar de jager brengen. De honden hebben veel beweging nodig, maar je moet altijd uitkijken dat ze niet hun neus achterna rennen. Voorbeelden van Staande Honden zijn onder andere: Braque Rassen, Drentsche Patrijshond, Duitse Staande, Engelse Setter, Ierse Setter, Pointer en de Weimeraner. Een hond van dit ras is zelfstandig, werklustig, jaagt graag en is erg gevoelig. Weet dat deze honden veel beweging nodig hebben en een goede opvoeding, zodat ze hun neus niet achterna rennen. 

Rasgroep 8: Retrievers, Spaniëls en Waterhonden

Retrievers, Spaniëls en Waterhonden vormen een groep die bestaat uit honden die apporteren, wild opstoten voor de jager en wild uit het water naar de jager brengen. Deze honden werken en jagen graag. Ze hebben een sterk uithoudingsvermogen en zijn erg sociaal. Voorbeelden die tot groep 8 behoren zijn onder andere: Amerikaanse Water Spaniel, Barbet, Cocker Spaniël, Duitse Wachtelhond, Golden Retriever, Labrador Retriever, Nederlandse Kooikerhondje, Nova Scotia, Welsh Springer Spaniel en Wetterhoun. Retrievers, Spaniëls en Waterhonden zijn over het algemeen werklustig, apporteren graag en zijn goede zwemmers. Daarbij zijn deze honden sociaal en hebben ze een goed uithoudingsvermogen. Wel is belangrijk in het achterhoofd te houden dat deze honden later volwassen worden en erg eigenwijs kunnen zijn. Let er ook op dat ze niet zelfstandig het water in gaan om op eenden te jagen! Dat doen ze namelijk graag van nature.

Rasgroep 9: Gezelschapshonden

In de groep gezelschapshonden zijn er hele grote verschillen qua vorm, grootte en oorsprong van de viervoeters. Wat kenmerkend is aan dit ras is dat alle honden één ding gemeen hebben: ze willen mensen plezieren. Deze honden zijn niet agressief en meestal overal wel voor te porren. Deze honden zijn gefokt als kameraad en niet vanwege een jachtdoel. Voorbeelden van gezelschapshonden zijn onder andere: Bichon Frisé, Boston Terriër, Chihuahua, Chinese Naakthond, Franse Bulldog, Havanezer, Maltezer, Markiesje, Mopshond, Pekinees, Poedel, Russian Toy, Shih Tzu, de Tibetaanse Spaniël en Terriër. Gezelschapshonden zijn speels, aanhankelijk, gevoelig en waakzaam, evenals beschermend en sociaal. Werklustig zijn ze in mindere mate.

Rasgroep 10: Windhonden

Windhonden zijn meer dan duizend jaar oud en daarom vallen sommige windhonden in groep 5 als oertype hond. Windhonden zijn intelligent, zelfstandig en onafhankelijk. Ze zijn erg vriendelijk en gemakkelijk om in huis te hebben. Windhonden werden ook gebruikt voor de jacht, waarbij ze het vooral van hun zicht moesten hebben. Ze kunnen ontzettend snel rennen en pakten daarom met gemak hun prooi. Ze hebben voldoende beweging nodig, maar kunnen thuis ontzettend lui zijn. Voorbeelden van Windhonden zijn onder andere: Afghaanse Windhond, Barsoi, Deerhound, Greyhound, Ierse Wolfshond, Saluki, Sloughi en de Whippet. Windhonden jagen graag, zijn snel en zelfstandig. Ook zijn Windhonden vriendelijke, energieke en rustige honden. Ze hebben wel veel beweging nodig en jagen moet actief voorkomen worden.

hondenrassenhondenrassenhondenrassen

        Cocker Spanië                                                 Maltezer                                                                    Windhond

Bron: Raad van Beheer