Hondenmand: welke slaapplek is het geschiktst voor je hond?

Care
Honden

Het is zover: je neemt een hond! Natuurlijk verdient je toekomstige viervoeter de beste slaapplek. Hier lees je waar de ideale hondenmand aan moet voldoen.

Een comfortabele, veilige slaapplek is heel belangrijk voor je hond. Er is echter veel keuze op het gebied van hondenmanden. Om je zoektocht te vergemakkelijken, vind je hier de eisen waaraan een goede hondenmand moet voldoen.

Hondenmand, kussen, bed of bench?

Er zijn veel verschillende soorten slaapplaatsen voor je hond: van manden tot matrassen en van bedden tot benches. Let bij de aanschaf vooral op de voorkeur van jouw hond. Elke hond is immers anders en heeft andere behoeftes. Slaaphouding, maar ook veiligheid spelen hier een grote rol in: de ene hond vindt het heerlijk om veilig in een holletje te slapen, terwijl een andere zich het liefste lang uitstrekt op een hondenbed. Dit is niet afhankelijk van het formaat van je hond; of jouw hond graag platligt of zich juist oprolt is louter een individuele voorkeur. Datzelfde geldt voor de keuze voor een open of juist overdekte slaapplek. Angstige honden zullen het over het algemeen prettig vinden om een afgeschermde plek te hebben waar ze zich veilig kunnen terugtrekken.

Heb je een puppy: om hem zindelijk te krijgen, maar ook om je viervoeter een veilige plek in huis te bieden, kan je een bench aanschaffen. Koop de bench in een formaat waar hij comfortabel in kan liggen en staan. De bench moet dus zo hoog zijn dat de hond er zonder te bukken in kan staan en zo lang dat je viervoeter er met zijn poten vooruit ruim in kan liggen.

Formaat

Het formaat van de slaapplek van je hond hangt uiteraard af van de grootte van je viervoeter. Een algemene regel is dat de omtrek van een mand of kussen minstens 10 centimeter groter moet zijn dan je hond.

Materiaal

Ook voor het materiaal van je hondenbed geldt: houd rekening met de behoeften van je hond. Die kekke hondenzitzak staat misschien wel heel leuk in je woonkamer, maar als je hond de gladde stof niet waardeert zal hij er niet in gaan liggen. 

Globaal genomen zijn de meeste hondenmanden gemaakt van de volgende materialen:

  • Plastic/kunststof. Manden van dit materiaal zijn stevig; een pup kan er wel op kauwen, maar krijgt de mand niet snel stuk. Daarnaast is deze mand makkelijk schoon te maken in het geval van een ongelukje.
  • Stof. Deze zachte manden zijn niet geschikt voor pups, omdat ze snel stukgekauwd worden. Een steviger rand maakt ze wel bijtbestendiger. Voor oudere honden is deze zachte mand echter heel comfortabel.
  • Hout. Hout is een stevig materiaal; je hond kan er niet op kauwen en je mand kan niet gesloopt worden. Zorg wel altijd voor een zachte ondergrond of kussen, zodat je viervoeter er comfortabel in kan liggen.

Waar?

Plaats de slaapplek van jouw viervoeter op een rustige plek, waar hij zich ongestoord terug kan trekken. Dus bijvoorbeeld niet in een doorloop! De slaapplaats van je hond bevindt zich veelal dichtbij of op de grond, dus zorg ervoor dat hij op een tochtvrije plek staat of ligt.

 

hondenmand

Extra tip
Is jouw nieuwe huisgenoot een puppy? Dan is het vooral van belang dat zijn kersverse slaapplek bestaat uit stevig materiaal, zodat hij er niet op kan kauwen! Koop een tijdelijke mand of kussen; zodra hij uitgegroeid is kan je zijn permanente slaapplaats aanschaffen.

Bron: Andy's Dierensuper