Hondenhalsband of tuigje? Zo vind je de juiste

Care
Honden

Buiten wandelen met je viervoeter, wat is er nou leuker? Op straat is het echter wettelijk verplicht om je hond aan de lijn te houden. Voor de veiligheid van je hond heb je dus wel een hondenhalsband of -tuigje nodig. Hier vind je onze tips om je keuze voor een halsband of tuigje te vergemakkelijken.

Hondenhalsband

Een halsband lijkt misschien de makkelijkste optie, omdat je bij het wandelen niet elke keer een tuigje om en af hoeft te doen, maar er kleven veel nadelen aan het gebruik van een halsband voor je hond. Zo kan er ernstig nekletsel ontstaan als je hond trekt of abrupt het einde van zijn lijn bereikt; je hond vangt die klap immers alleen met zijn nek op, inplaats van met zijn borstkas zoals bij een tuigje het geval is. Bovendien bevat de nek van jouw hond ook zenuwen, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en schildklier; naast nekwervelschade kunnen er bij gebruik van een halsband ook klachten als beschadiging van het strottenhoofd, schade aan de luchtpijp en gezwollen klieren optreden. 

Er bestaat een hardnekkige mythe dat je je viervoeter het trekken sneller af zou leren met een halsband, maar niets is minder waar; met een tuigje stuur je namelijk het hele lichaam van je hond. Maar het afleren van problematisch gedrag als trekken heeft eigenlijk niets te maken met attributen zoals een halsband, maar met een goede, consequente training! Dit geldt vooral ook voor halsbanden die pijn of wrijving gebruiken om een hond 'onder bedwang te houden', zoals slipkettingen of zelfs banden die een elektrische schok afgeven. Gebruik deze nooit! Prikbanden zijn per 1 juli 2018 wettelijk verboden in Nederland.

Een halsband kan wel dienen als een extraatje, bijvoorbeeld om in huis aan te doen. Het materiaal doet er niet zoveel toe; een brede leren band is prima, maar een halsband van stof met neopreen als vulling heeft als voordeel dat hij snel droogt. Koop een stevig, breed exemplaar; hoe smaller de halsband is, hoe meer kans dat hij in de hals van je viervoeter snijdt. Let erop dat hij niet te strak, maar vooral ook niet te los zit. De standaardregel is dat je twee vingers tussen de halsband moet kunnen doen. Neem je hond mee naar de dierenwinkel om te garanderen dat de halsband goed past of meet thuis zijn nek op het breedste punt op.

hondenhalsband

Extra tip
Of je nou voor een halsband of tuigje voor je hond kiest: zorg ervoor dat je er een penning of een kokertje met je contactgegevens aan hangt. Natuurlijk heb je jouw hond gechipt, maar mocht je viervoeter onverwachts de weg kwijtraken, dan is dit een snellere manier waarop zijn vinders je kunnen bereiken.

Hondentuigje

Hondentuigjes hebben een aantal voordelen ten opzichte van halsbanden. Bij het vervoeren in de auto of op de fiets is een tuigje te prefereren boven een hondenhalsband. Zo kan jouw hond zich namelijk niet ophangen. Ook is het ontsnappen uit een tuigje moeilijker dan uit een halsband, waardoor het aan te raden is een tuigje te gebruiken in druk verkeer of bijvoorbeeld tijdens stressvolle feestdagen als Oud en Nieuw. Als je jouw pup aan de lijn wilt leren lopen, is een tuigje eveneens beter dan een halsband; zo voorkom je dat er druk op zijn nekje ontstaat als hij toch trekt. Een hondentuig is verstelbaar, dus je kan het voor je pup 'op de groei' kopen.

Welk tuigje je kiest, is afhankelijk van veel factoren, zoals het ras, de grootte en de vorm van je hond. Ook zijn beharing kan een rol spelen in de keuze; je wilt niet dat een tuigje (net als een halsband) een groef achterlaat in de prachtige volle vacht van jouw chow chow of husky. Neem hem daarom vooral mee naar de dierenwinkel als je het tuig gaat kopen. Zo garandeer je de beste fit. Mocht dat door omstandigheden niet gaan, meet dan secuur de buik- en rugmaat van je hond op. Er geldt een aantal basisregels: jouw viervoeter moet vrij kunnen bewegen in zijn tuigje. Het moet dus niet te strak en niet te los zitten. Zorg er dan ook voor dat er weer twee vingers tussen het tuigje passen. Let erop dat het niet te strak zit in de oksels van je hond; zo voorkom je dat het tuigje gaat snijden.

Waar je ook voor kiest: als je 's avonds met je viervoeter op pad gaat, zorg dan voor een reflecterende halsband of tuigje, of hang er een lampje aan. Zo garandeer je ook in het donker de veiligheid van je beste maatje!

Bron: Andy's Dierensuper