Hond likt je gezicht: wat betekent dat?

Active & fun
Honden

SLURP! Aaah, hij geeft je een kusje, zeggen we al snel als een hond likt over een gezicht. Maar wat betekent die lik over je gezicht nu echt?

Een hond likt veel. Ze likken hun vacht om deze te wassen, ze likken graag de vloer schoon als daar wat lekkers heeft gelegen, maar ze geven ook mensen vaak een lik in het gezicht. Wist je dat je hond zich daarmee onderdanig opstelt?

Als pup likt je viervoeter de toet van zijn moeder om eten te krijgen. Sommige mensen zien dit als een vorm van intimiteit en dat is mogelijk, maar het kan ook zijn manier zijn om iets beter te willen ruiken. Er zit namelijk een extra reukorgaan in zijn mond. Als hij zijn mond opent, krijgt hij dus meer informatie binnen dan alleen via zijn neus.

Als jij je hond vaak wegduwt als hij je likt, kan hij dat ook zijn gaan associëren met ruimte. Dan gaat hij je likken om zichzelf ruimte te geven, weg van jou. Dit kan hij echter ook doen als je te snel met je gezicht naar hem toe bent gekomen, voordat hij zich gemakkelijk voelt.

Let daarom goed op de lichaamstaal van je dier. Als hij rustig, relaxt of juist vrolijk is, dan is het goed mogelijk dat het het welbekende moment van affectie is.

Maar hebben deze lik niet nodig om te weten dat ons dier van ons houdt. Als je hond zijn hoofd of pootje op jou legt, is dat ook al een goed teken. En als hij zichzelf uitstrekt met zijn gezicht naar jou toe, vertrouwt hij je volledig en wil hij eigenlijk zeggen: ik hou van je.