Hond aanschaffen: dit heb je nodig

Care
Honden

Ga jij binnenkort een hond adopteren? Leuk! Zorg wel dat je vooraf alle benodigde spullen in huis hebt. Wat je allemaal nodig hebt? Een overzicht.

Het moment is daar: je gaat een hond aanschaffen. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben we hieronder wat aandachtspunten voor je genoteerd. Alvast veel plezier samen!

Hoe bereid je je voor?

Het ligt erg aan het karakter van je hond hoe snel hij zich op zijn gemak voelt in jouw huis. Een nieuw huis is een grote verandering voor hem. Honden die uit het asiel komen zijn daar vaak gewend geraakt aan veel lawaai en andere honden in de omgeving. Jouw rustige huis zonder andere dieren kan een grote verrassing zijn aan het begin. Geef je hond dus de ruimte en de tijd om zich op zijn gemak te voelen. Wees vanaf het begin wel gelijk consequent, zodat het duidelijk is voor je hond wat bij jou thuis de regels zijn. Als in week één iets wel mag en de volgende week niet meer, dan wordt het erg verwarrend voor je viervoeter. Een hond heeft behoefte aan zijn eigen plek, dus zorg dat deze klaarstaat voor je zodra hij bij jou thuis aankomt. Inclusief alle benodigdheden!

Welke spullen heeft mijn hond nodig?

Een hond heeft zijn eigen plaats nodig. Daarom is het belangrijk om een hondenmand met een goed kussen in huis te halen als je een hond adopteren gaat. Je kunt er ook voor kiezen om een bench aan te schaffen. Dit is vooral erg handig voor jonge viervoeters die nog veel moeten leren. De hondenmand of bench moet in ieder geval groot genoeg zijn voor de hond, zodat hij hier gemakkelijk en comfortabel in kan liggen. Verder heeft een hond natuurlijk ook een voerbak en een drinkbak nodig. Daarnaast is kauwmateriaal onmisbaar om een gezond gebit te behouden. Je kunt hier verschillende soorten kluifjes, botten en sticks voor kopen. Geef je viervoeter dit wel met mate. Er zijn ook nylon botten verkrijgbaar, om aan de kauwbehoefte te voldoen, maar deze zorgen niet voor extra calorieën. Haal tot slot leuke hondenspeeltjes in huis, zodat jouw viervoeter zich goed kan vermaken. Check ook dit boodschappenlijstje voor jouw hond!

Maak je huis hondenproof

Kijk goed rond in je huis voordat je een hond in huis haalt. Staat er een vaas die echt niet kapot mag? Verplaats die dan. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Honden zijn nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit, dus houd hier rekening mee. Sommige planten kunnen erg giftig zijn voor honden dus zorg dat ze hier niet bij kunnen. Een bord op tafel laten staan na het eten kan ook opeens een gevaar zijn voor honden, omdat ons eten voor honden giftig kan zijn.

Hondenvoer

Meestal krijg je een zakje voer mee van het asiel of de vorige eigenaar zodat je eventjes vooruit kunt met het hondenvoer waar jouw viervoeter aan gewend was. Dit is erg belangrijk, want een plotselinge verandering van voer is niet goed voor je hond. Hoeveel voer jouw hond nodig heeft, ligt sterk aan het ras, de activiteit en de grootte van je hond. Laat je hierin goed voorlichten om erachter te komen wat de beste voeding is voor jouw hond. 

Je hond heeft naast voedzame maaltijden ook voldoende vers water nodig, dus zorg voor een goede drinkbak.

hond aanschaffen

Hoe vervoer ik mijn hond?

Als je een hond mee naar huis neemt, moet je goed nadenken over het vervoer. Er zijn drie manieren om je hond veilig te vervoeren: in een reisbench of met een speciale hondengordel. De beste manier om je hond veilig te vervoeren is in een kennel of een bench. Zorg dat deze veilig in de auto geplaatst worden en stevig vast zitten. Een hond moet rechtop kunnen zitten in de auto en naar buiten kunnen kijken, ook in een bench of kennel. Je kunt je hond ook op de achterbank vervoeren. Zorg dan wel dat je zijn tuigje in de gordel klikt. Hier zijn speciale verlengstukjes voor gemaakt. Lees ook deze tips met betrekking tot het vervoeren van je hond!

De eerste keer wandelen met je hond

Om met je hond te kunnen wandelen heb je een aantal dingen nodig; een halsband, een riem en/of tuig, een lampje voor als het donker wordt en natuurlijk poepzakjes. In Nederland is het op veel plaatsen verplicht om de poep van je hond op te ruimen, dus vergeet poepzakjes zeker niet. Het kan je duur komen te staan. Je kunt beboet worden voor het niet dragen van een zakje voor het verwijderen van hondenpoep. Dit kost al snel 90 euro. De boete voor het niet onmiddellijk opruimen van hondenpoep bedraagt nu 140 euro. Dus zorg ervoor dat je altijd voorbereid de deur uit gaat. Het is ook belangrijk dat je de juiste maat halsband koopt voor je hond. Het is ook altijd handig om een adreskoker of penning aan de halsband te hangen zodat jouw contactgegevens altijd direct beschikbaar zijn, mócht er wat met je hond gebeuren. Een adreskoker of penning werkt vaak sneller dan een chip die gecheckt moet worden bij de dierenarts.

Wat heb je nodig voor de juiste hondenverzorging?

Om te beginnen moet je zeker weten dat jouw hond beschermd wordt tegen nare dingen zoals vlooien, wormen en teken. Hier zijn verschillende middelen voor die op verschillende manieren toegediend kunnen worden. Om je hond te checken op vlooien heb je een speciale vlooienkam nodig. Een gewone borstel is ook belangrijk, vooral als je een langharige hond hebt. Heb je een hond die graag buiten in plassen en modder springt? Dan kun je ook hondenshampoo voor je hond aanschaffen. Het is niet de bedoeling dat je gewone shampoo gebruikt op een hond!

Niet alleen de vacht van je hond is belangrijk, maar ook zijn mondverzorging. Ook een hond moet gewoon zijn tandenpoetsen en hiervoor bestaan speciale hondentandenborstels en tandpasta. Wat je ook voor je hond aanschaffen moet, is een EHBO-setje voor honden. Mocht er wat gebeuren, dan kun je gelijk eerste hulp toedienen. In zo’n setje vind je onder andere een tekentang, tape en ontsmettingsdoekjes. Je kunt het maar beter in huis hebben voor het geval er iets gebeurt.

Hond bij een huisdier zetten

Breng je je hond in een huis waar je al een ander huisdier hebt? Laat ze dan voorzichtig aan elkaar wennen en forceer niets. Honden onderling, maar ook katten, moeten wennen aan elkaar. Laat de dieren dan ook langzaamaan elkaar wennen. Geef ze de ruimte. Het kan ook verstandig zijn om de dieren apart van elkaar eten te geven. De kat moet zich kunnen verstoppen als die zich niet veilig voelt, dus sluit ze niet samen op. Denk je dat de hond op de kat gaat jagen? Houd dit dan direct tegen! 

Hond aanschaffen: benodigdheden

We hebben een handige checklist voor jou gemaakt zodat je kunt afstrepen of jouw huis klaar is voor je hond.

Heb jij nog vragen over het voorbereiden van je huis op een hond? Of mis je nog iets in de lijst? Wij horen graag van je via info@lifestyleforpets.nl!