Hoe oud wordt een hond?

Care
Honden

Eén van de vragen die verstandig is jezelf te stellen als je erover denkt een hond te adopteren, is: houd oud wordt een hond? We geven je graag wat advies!

Natuurlijk hangt de leeftijd die een hond kan behalen af van een heleboel factoren, maar om te beginnen kun je stellen dat een hond zo’n 10-12 jaar oud wordt. Hieronder vind je een aantal factoren die invloed hebben op de exacte(re) leeftijden. 

Verschillen per ras

Allereerst is het belangrijk te weten dat er een groot verschil zit in rassen als het gaat om hoe oud een hond gemiddeld kan worden. Over het algemeen geldt bijvoorbeeld dat kleine honden ouder worden dan grotere honden. Honden van gemixte rassen worden volgens onze hondencoach Arvid van Putten ook relatief oud. En datzelfde geldt voor de Border Collie, Springer Spaniël en Labrador Retriever. Leeftijden van 15 jaar zijn voor deze dieren geen uitzondering. Voor mensen klinkt 15 jaar dan weer misschien niet zo oud, maar dat is voor een viervoeter een enorme leeftijd. Als stelregel kun je namelijk aannemen dat een mensenjaar gelijkstaat aan 7 hondenjaren. Dus die honden worden 105!

Grotere rassen zoals de Duitse Dog en de Amerikaanse Bull sterven daarentegen op relatief jonge leeftijd, evenals de Rottweiler, Bulldog, Greyhound en Staffordshir Bull Terriër. "Alles boven de 8 tot 10 jaar moet voor deze honden als reservetijd worden gezien", vertelt Arvid. 

hoe oud wordt een hondhoe oud wordt een hondhoe oud wordt een hond

             Border Collie                                           Springer Spaniël                                           Greyhound

Gezondheidsproblemen door doorfokken

Net als mensen krijgen ook honden naarmate hun leeftijd vordert te maken met bepaalde gezondheidsproblemen. Ook die verschillen per ras. Veelvoorkomende kwaaltjes bij honden zijn onder meer heup- en elleboogdysplasie, gewrichtsproblemen, nierfalen en kanker. 

Veel gezondheidsproblemen onstaan volgens Van Putten door het doorfokken van rassen. Omdat we bepaalde karaktereigenschappen prettig vinden bijvoorbeeld, of uiterlijke kenmerken mooi. Binnen dezelfde families wordt daarom gezorgd voor nieuwe pups om zoveel mogelijk populaire honden op de wereld te zetten. Denk aan de hype rondom de dalmatiërs na het uitkomen van de Disney-film en de grote vraag naar de Portugese Waterhond, het ras van de viervoeter van de Obama's. De gezondheid van de viervoeters komt daarmee in gevaar. De hondencoach raadt je als nieuwe hondeneigenaar dan ook dringend aan te checken of de viervoeter die je in huis haalt, niet een doorgefokte variant is. 

Wat kun je zelf doen?

Deels heb jij als baasje zélf invloed op hoe oud jouw hond wordt. Geef hem bijvoorbeeld genoeg beweging door hem drie tot vier keer per dag uit te laten. Het liefst minimaal één keer per dag een half uur, zodat hij al zijn energie goed kwijt kan. Let daarbij ook op zijn voeding. Commerciële voeding (voeding van een bepaald dierenmerk) is meestal compleet genoeg. Ook het bijhouden van de nodige inentingen voorkomt onnodige medische (nood)gevallen. Je fokker en dierenarts kunnen je precies vertellen welke vaccinaties jouw hond nodig heeft. Zie je gedragsverandering bij jouw viervoeter en vertrouw je het niet? Raadpleeg dan vooral je dierenarts. 

Bronnen: hondencoach Arvid van PuttenMedisch Centrum voor Dieren