Hoe fruitig is jouw viervoeter?

Care
Nieuws
Honden

Honden en fruit: de ene viervoeter spuugt het uit, de andere is er juist dol op. Voor alles wat je aan bijvoeding en extra’s geeft geldt, dus ook voor fruit: geef het met mate.

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Dit wel…

Sommige honden plukken hun eigen bessen, of doen een moord voor een stukje banaan. Maar lang niet alle fruitsoorten zijn even geschikt voor viervoeters. De voedingsdeskundigen van Prins [link naar www.prinspetfoods.nl] adviseren als lekkernij een klein stukje of schijfje appel. Wat ook kan, het is geen fruit, maar wel groenvoer: een stukje komkommer of wortel. Zoals gezegd: geef het altijd met mate. Fruit kan snel gaan gisten. Dat kan leiden tot gasvorming in de maag, en de kans op gezondheidsproblemen als een maagkanteling vergroten. 

Wist je dit?

Honden kunnen in tegenstelling tot mensen zelf vitamine C aanmaken. Ze hoeven dus geen groenten en fruit te eten om voldoende vitamine C binnen te krijgen.

Dit vooral niet!

Druiven, ook gedroogd in de vorm van rozijnen of krenten of verwerkt in een bijvoorbeeld een krentenbol of biscuitsnack, zijn zeer giftig. Het eten ervan kan zorgen voor maagdarmklachten en dodelijk nierfalen. Vermijd van alle fruitsoorten verder de pitten, die het schadelijke cyanide of blauwzuur kunnen bevatten. Kijk dus ook uit met de pitten van kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines die je zelf uitspuugt. Dat is beslist geen kauwspeelgoed voor je hond! Ook de avocado is een vrucht die je, vanwege de giftige stof persine die tot hartfalen kan leiden, voor je hond links moet laten liggen.