5 tips voor fietsen met de hond

Active & fun
Honden

Fietsen met de hond is voor beide partijen een goede manier om energie te verbranden. Voordat jullie samen in beweging komen om fitter te worden, is het belangrijk dat je viervoeter gezond en volgroeid is. Twijfel je aan zijn conditie? Raadpleeg dan eerst je dierenarts voor een gedegen bewegingsadvies!

Ga je binnenkort fietsen met de hond? Houd dan onderstaande punten in het achterhoofd.

Rustig begin

Naast de fiets lopen moet je hond eerst leren. Stap voor stap: letterlijk! Je hond moet om te beginnen rustig naast de fiets mee kunnen lopen zonder te trekken. Pas als dat goed gaat, kun je kleine stukjes gaan fietsen. Let op: je hond hoort daarbij altijd in draf te blijven! De gemiddelde snelheid ligt ongeveer tussen de tien en vijftien kilometer per uur. Als je je hond als een dolle mee laat rennen, hoe graag hij dat misschien ook wil, kan hij zich letterlijk stuklopen. Als je het tempo op wil voeren, bouw dan langzaam op. Zo kun je bijvoorbeeld steeds ietsje langer gaan fietsen.

Veiligheid eerst!

Als je met je viervoeter gaat fietsen, zul je je aandacht goed moeten verdelen tussen je hond en het verkeer. Zorg dat het voor alle partijen veilig blijft en let vooral goed op de lichaamstaal van je hond. Stap indien nodig tussendoor even af voor een rust- of drinkpauze, waarbij je meteen de voetzooltjes van je hond kunt inspecteren. Fiets je tijdens de schemering of in het donker? Zorg dan dat jullie goed zichtbaar zijn! In de dierenspeciaalzaak vind je allerlei lampjes, lichtgevende halsbanden en reflecterende hesjes, die je in de winkel kunt testen en passen. Ook een fietsbeugel of andere fietstools kunnen nuttig zijn.

Klaar voor de volgende (hippe) step?

Als jij en je hond klaar zijn voor het volgende niveau en je denkt dat je hond daar de kracht voor heeft, kun je ook denken aan bikejoring, waarbij de hond de fiets trekt. Of misschien gewoon een uitdagend fietsparcours in een bosrijke omgeving. Als je echt helemaal de blits wilt maken, kun je ook samen met je hond gaan steppen: een hippe hondensport die in opkomst is. Op de step zul je zelf ook nog meer in actie moeten komen dan op een fiets! Want je zult merken dat de beenzwaaien die je tijdens het steppen maakt behoorlijk wat spierkracht kosten. Op diverse locaties kun je al terecht voor speciale steplessen met je hond. Net als bij fietsen geldt dat je het steppen wel langzaam opbouwt en je tochtjes regelmatig afwisselt met rustdagen.