Een hond is geen kerstcadeau

Care
Honden

Het lijkt wel een schattige scène uit een Walt Disney-tekenfilm: je gezin verrassen met een harig nieuw gezinslid. Denk er echter eerst goed over na, want de zorg voor een hond is een hele verantwoordelijkheid! Jaarlijks belanden er meer dan 50.000 honden in het asiel door impulsaankopen, onder andere met de feestdagen.

Een hond kopen met kerst: doe het niet. Jouw viervoeter is weliswaar een aanwinst voor je leven, maar behoeft ook heel veel tijd, zorg en liefde. Een hond is dan ook geen impulsaankoop, maar een bewuste keuze waar je ruim van tevoren over na dient te denken. Daar doe je hem én uiteindelijk ook jezelf een groot plezier mee.

Een hond kost geld

Houd er rekening mee dat een hond nemen veel kosten met zich meebrengt. Reken op de volgende kostenposten:

  • Kosten voor de aanschaf van een hond. Een rashond kopen bij een gerenommeerde fokker is prijzig (laat je hierdoor sowieso niet beïnvloeden om een dier aan te schaffen van een broodfokker of via Marktplaats!), maar ook als je je hond uit een asiel haalt hangt daar een prijskaartje aan.
  • Dierenartskosten. Jouw hond moet in eerste instantie regelmatig gevaccineerd worden, maar denk ook aan eenmalige kosten voor het chippen en steriliseren of castreren van jouw viervoeter. Ook in de rest van zijn leven zal je minstens één keer per jaar met je hond naar de dierenarts moeten voor vaccinaties en een algemene check-up.
  • Eerste hulp bij ongelukken of ziekte. Je hond kan te allen tijde ziek worden of een ongeluk krijgen. Het is dan ook belangrijk dat je een spaarpot hebt voor eventuele operaties en/of medicijnen, helemaal naarmate jouw viervoeter ouder wordt. Kosten voor medische hondenzorg kunnen algauw oplopen - jaarlijks besteden we gemiddeld 159 euro aan dierenartskosten voor onze hond, maar bij een ongeluk of ziekte kan dat vele malen meer worden. Het is dus verstandig om hier (lang) van tevoren over na te denken en voor te sparen, of te kiezen voor een hondenverzekering.
  • Onderhoudskosten. Allereerst heeft jouw hond een 'uitzet' nodig: een mand, eet- en waterbak, tuigje en riem, speeltjes, kluifjes, een bench voor vervoer... Hier kan je lezen wat je allemaal nodig hebt bij de aanschaf van een hond. Denk eraan dat er naast voedingskosten ook andere periodieke kosten aan een hond verbonden zijn, bijvoorbeeld voor ontvlooien en ontwormen.

Een hond kost tijd

Heb je wel tijd om voor een hond te zorgen? Jouw viervoeter verdient alle liefde en zorg, maar praktisch gezien vertaalt zich dat naar tijd. Kan je hem wel elke dag drie keer uitlaten? Een flinke wandeling kost zomaar een uur, zeker als je jouw oog hebt laten vallen op een groter en/of actiever ras. Naast zijn dagelijkse wandeltochten heeft jouw viervoeter ook behoefte aan speel- en knuffelsessies met zijn baasjes. Zo bond hij met jou en voorkom je tegelijkertijd dat hij zich verveelt. En wat te denken van de tijd die het je kost om je hond zindelijk te maken, hem de huisregels aan te leren en hem te trainen, zodat hij ook buiten veilig (los) kan lopen? Onderschat dat niet.

Een hond kan niet te lang alleen zijn

Als de feestdagen voorbij zijn, moet je weer aan het werk. Heb je er al over nagedacht hoe je dat gaat regelen als je een hond hebt? Een hond kan geen hele dagen alleen zijn. Natuurlijk zijn daar oplossingen voor te bedenken - denk bijvoorbeeld aan een hondenoppas of uitlaatservice. Misschien woon je vlakbij je werk en kan je tussendoor naar huis, of heb je een baan met flexibele werktijden. Sommige werkgevers vinden het zelfs goed als je je hond meeneemt naar je werk. Zorg echter dat je van tevoren goed over deze praktische kwestie hebt nagedacht.

hond kopen