Castratie hond: alles wat je moet weten

Care
Honden

Heb je je hond niet laten castreren toen je hem of haar in huis haalde, dan is het verstandig dat nu nog te laten doen. Waarom dat nodig is, welke risico’s ermee gemoeid zijn en wat zo’n castratie eigenlijk kost, vertellen we je hier. 

Je denkt misschien dat alleen reuen gecastreerd worden, maar ook bij teven gebeurt dat regelmatig. Bij een teef worden dan niet de zaadballen verwijderd, maar eierstokken (en soms ook de baarmoeder). Gelukkig zijn honden vaak al gecastreerd op het moment dat je hem of haar meekrijgt, maar soms ben jij als nieuw baasje verantwoordelijk voor deze ingreep.

Castratie of sterilisatie?

Castratie en sterilisatie worden nog vaak door elkaar gehaald. Sterilisatie is het onvruchtbaar maken van je hond. Dat kan door middel van een vasectomie (zaad- of eileiders onderbreken met afbinding) of een castratie, waarbij zaadballen of eierstokken helemaal weggehaald worden. Een castratie is ingrijpender omdat daarbij niet alleen de voortplantingsmogelijkheid wordt gestopt (sterilisatie), maar ook de productie van geslachtshormonen vrijwel geheel wegvalt. Hierdoor kan het gedrag van het dier veranderen, lees hier later meer over. 

Vanaf wanneer kan mijn hond gecastreerd worden?

Voor teven luidt het advies ze twee tot drie maanden na de eerste loopsheid te castreren. Voor reuen bestaat er geen voorkeursleeftijd voor de castratie. Toch mag de ingreep niet te vroeg plaatsvinden, want hoe jonger je hond, des te groter de kans op urine-incontinentie. Wacht echter ook niet te lang, want hoe eerder je viervoeter geholpen is, des te groter de kans dat deze beschermd is tegen melkkliertumoren. 

castratie hondhond castratiecastratie hond

Wat houdt een castratie in?

Tijdens de castratie van je reu wordt er een kleine snee in zijn scrotum gemaakt waardoor zijn zaadballen verwijderd kunnen worden. Dit gebeurt onder volledige narcose. Tijdens de operatie van een teef worden ook eventuele afwijkingen in de baarmoeder, zoals ontstekingen, door de dierenarts verwijderd. Na de ingreep zijn teven direct niet meer vruchtbaar, maar bij een reu kan dit nog een paar dagen duren. Dat komt omdat er bij hem mogelijk nog oud sperma aanwezig is in de prostaat en zaadleiders. Een hond mag na de castratie wel weer gewoon naar huis, mits er geen complicaties zijn opgetreden.

Waarom je hond laten castreren?

Vanaf zo'n vijf tot acht maanden is een reu geslachtsrijp. Hij kan vanaf dit moment nog niet daadwerkelijk bevruchten, maar het kan zijn dat hij mannelijk gedrag gaat vertonen. Zo kan hij tegen jou of teven aan gaan rijden of fel worden, tegen zowel mensen als andere dieren. En een ongecastreerde hond plast vaker in huis. Omdat dit vervelend kan zijn, kan dit een reden zijn om je hond te laten helpen. Een medische reden om je reu te laten castreren is dat je op die manier ontstekingen van de voorhuid en (goedaardige) vergrotingen van de prostaat voorkomt. 

Risico’s en gevolgen van een hondencastratie

Een hondencastratie heeft natuurlijk voordelen, maar er zitten ook wat haken en ogen aan. Zo blijft het een risicovolle operatie. Er bestaat bijvoorbeeld een kans op urine-incontinentie na de castratie. Voornamelijk honden van grotere rassen kunnen hier last van krijgen. Deze incontinentie is met medicijnen te verhelpen, maar deze moeten levenslang geslikt worden. Daarbij kunnen zowel reuen als teven dikker worden na de castratie. Het advies luidt om in dat geval de voeding aan te passen om overgewicht bij je dier te voorkomen. Tot slot kunnen honden na de ingreep een stuk rustiger of juist drukker worden, en de hondenvacht pluiziger. Dat noemen we een puppycoat. Uiteraard is de kans op complicaties minder groot wanneer je je hond bij een gerenommeerd dierenarts laat helpen, maar wees je altijd bewust van de mogelijke risico’s. 

Kosten castratie

De kosten van een hondencastratie hangen af van het gewicht van jouw hond en de tarieven die je dierenarts hanteert. Gemiddeld kun je uitgaan van iets meer dan 220 euro voor de castratie van een hond. 

Laat je binnenkort je hond castreren? Laat je dan goed informeren door je dierenarts over de voorbereiding op deze operatie – en uiteraard over de nazorg. 

Bronnen: LICG,Verzekerjehuisdier.nl