Bestaat hondenliefde?

Care
Honden

Wij kunnen heel veel liefde voelen voor onze honden, maar is dit ook wederzijds? We zochten uit of hondenliefde echt bestaat! 

Honden leven al heel lang samen met mensen. Dankzij de evolutie zijn we goed op elkaar afgestemd geraakt. Honden kunnen onze emoties herkennen, maar misschien wel meer… Bestaat hondenliefde ook?

Onderzoekers van Claremont Graduate University in Californië laten zien dat honden stofjes (vooral oxytocine) kunnen aanmaken die bij ons en henzelf gevoelens van liefde, vertrouwen, empathie en seksuele aantrekking opwekken. Je viervoeter is je waarschijnlijk trouw, accepteert je zoals je bent en is altijd blij je weer te zien.

Gelukshormoon neemt toe

Honden kunnen ook positieve gevoelens ervaren. Een asiel in Arkansas liet mensen en honden vijftien minuten spelen. Hiervoor en erna werd het oxytocine-niveau gemeten, het gelukshormoon. Na het spelen bleek het bij de mensen en de honden te zijn toegenomen! Onderzoekers in Arkansas hebben dit ook onderzocht. Zij gebruikten echter hersenscans. De onderzoekers zagen dat het positieve gevoelens-gedeelte (het gedeelte van de hondenliefde) van de hersenen het actiefst was.

Secure base effect

We merken zelf wel dat je hond reageert op verschillende intonaties in onze stem. Puppy’s reageren blij op een hoge stem die spreekt in babytaal en je ziet verschil bij je hond of je iets lief of boos tegen hem zegt. En als je huilt, verdrietig bent of ziek, komt je hond vaak naar je toe om je te troosten.

De Weense Universiteit voor Dierengeneeskunde heeft in juni 2013 al onderzoek gedaan dat aantoonde dat de veilige basis (secure base effect) tussen kleine kinderen en ouders ook bij honden en hun baasjes te zien is. Honden zouden zich zo hebben aangepast aan de mens dat hij zijn baasje ook gaat zien als vervangende ouder. Daar komt vaak wel hondenliefde bij kijken. Volgens de onderzoekers gedragen de honden zich ook als menselijke kinderen tegenover hun verzorger.

En heb je wel eens gegaapt in het bijzijn van je hond? Het werkt ook bij hen aanstekelijk. Als je een goede band hebt met je hond, is de kans groot dat hij ook gaat gapen.