Bange hond sneller grijs

Care
Honden

Een grijze snoet, is heel zoet. Uit onderzoek blijkt echter dat die grijze toet kan duiden op een bange hond! Hoe dat zit? Lees het hier.

Voor mensen met een grijzende coupe weten we allerlei emotionele factoren te vinden om het aan te wijten. Stress over de kinderen? Een zware baan? Een intens Amerikaans presidentschap van vier of acht jaar? Check. Nu blijkt dat emotionele associaties ook effect hebben op het jong oud worden van honden. Elservier publiceerde een studie, ‘Anxiety and impulsivity: Factors associated with premature graying dogs’, waarin dat duidelijk werd.

Voor het onderzoek werden 400 honden in de leeftijd van 1 tot 4 jaar geworven via flyers bij dierenartsen, hondenshows en hondenparken. De eigenaren fotografeerden de hond van de voorkant en de zijkant en kregen een score hoe grijs ze waren. (Detail: witte en blauwe honden deden niet mee aan het onderzoek, omdat het bij hen lastig te bepalen is hoe grijs ze zijn.) De baasjes moesten vervolgens een vragenlijst invullen met 42 vragen over hun gedrag, angsten, leeftijd, hoeveel honden en katten er in huis wonen en nog veel meer.

bange hond

Om te voorkomen dat er vooroordelen onstonden waren degene die de foto’s evalueerden niet dezelfde personen als degene die de vragenlijsten bekeken. En ook de hondeneigenaren waren blanco wat er met de gegevens onderzocht werd. Zij wisten alleen dat het ging om een onderzoek naar de hondenlevensstijl.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers een verband tussen het grijs worden op de snuit en angstig en impulsief gedrag, luid geluid en mensen en honden die ze niet kennen. Ook werden de honden grijzer naarmate ze ouder werden en bleken teefjes grijzer dan reuen. Grootte, medische problemen, gecastreerd of gesteriliseerd of niet, reacties op onweer, angst op onbekende omgeving of het aantal katten of honden in het huishouden speelden geen rol.

En nu?

Met deze informatie kun je, wanneer je merkt dat je hond snel grijs wordt, ook eens nadenken over het gedrag van je hond en kijken of je wat kunt doen aan de (omgevings)factoren die dat beïnvloeden. Ook dierenartsen en andere hondenprofessionals kunnen deze informatie gebruiken voor hun diagnose. Dus, heb jij een hond met grijze haren? Dan is het misschien wel een bange hond.