Adembenemend schattig…

Care
Honden

Ach, hoor ze toch eens schattig snurken, die Bulldogjes. Maar als je weet welke gezondheidsproblemen er achter dat gesnurk kunnen schuilgaan, wordt het toch opeens een stuk minder leuk…

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

De lange snuit van de wolf is bij sommige honden behoorlijk veranderd. Tot nog langer, zoals je ziet bij de zogenoemde dolichocefale oftewel langschedelige rassen zoals windhonden, maar ook tot ultrakort, zoals je ziet bij de brachycefale oftewel kortschedelige rassen. Dat zijn bijvoorbeeld de Engelse en Franse Bulldog en de Mopshond, maar ook de Boston Terrier, Pekingees en Shih Tzu.

Neusgaten

Bij sommige honden is de snuit zó kort geworden, dat de dieren niet meer goed kunnen ademhalen. ‘Brachycephalic Airway Syndrome’ oftewel BAS heet het complex van erfelijk bepaalde luchtwegaandoeningen waarmee kortschedelige honden te maken kunnen krijgen. Ook de vorm van de neusgaten speelt een belangrijke rol: hoe ruimer die gaten zijn, des te beter je erdoor kunt ademen.

Grappig?

Sommige honden, let daar maar eens op, hebben geen neusgaten meer, maar neusspleetjes. Daardoor kan het zó moeilijk ademhalen zijn, dat een hond bij warm weer niet in actie kan komen of alleen maar in één positie kan slapen, omdat hij anders onvoldoende lucht binnenkrijgt. Dan ga je toch iets anders denken over die zogenaamd grappige filmpjes waarbij een Bulldogje op een rare manier in slaap valt…

Let eens op de neusgaten. Zijn dat gaten? Of spleetjes?

Sneu

Extra sneu is dat Bulldoggen van oudsher heel sportieve en vitale honden zijn, die vroeger fit genoeg waren om de strijd met een stier (‘bull’ ) aan te gaan. Nu zitten deze energieke types vaak gevangen in een niet goed functionerend lijf. Je vanbinnen een heleboel hond voelen, maar jezelf niet zo kunnen uiten…  Soms kan een ‘nose job’, het operatief verwijden van de neusgaten, enige verlichting brengen. Het blijkt dat honden na zo’n ingreep soms opeens gaan rennen, iets wat ze voorheen niet konden.

Probeer maar eens!
Testje doen? Houd je lippen op elkaar en adem alleen door je neus. Knijp nu, terwijl je zo met gesloten mond blijft ademen, met je duim- en wijsvinger je neusgaten half dicht. Best benauwd, hè?

Neuslengte

Niet alleen de neusgaten zijn heel belangrijk, ook de lengte van de neus. De neusrug speelt een rol bij de thermoregulatie en de koeling van de hond bij warmte en stress, en bepaalt hoe goed een dier kan ademhalen met een gesloten bek. Soms is er sprake van zo veel vernauwingen in het luchtwegsysteem , dat een hond gewoonweg niet door zijn neus kan ademhalen, zelfs al maak je zijn neusgaten groter. Dan moet er ook een deel van het zachte verhemelte worden verwijderd.

Ook nog…

Naast te nauwe neusgaten, een te korte neus en een te dik zacht verhemelte kan het ook nog eens zo zijn dat een kortschedelig dier in verhouding tot zijn formaat een te forse tong en een te nauwe luchtpijp heeft. Doordat honden met een slechte ademhaling heel wat lucht inslikken, kunnen er ook nog eens slokdarmproblemen en chronische maagontstekingen.

Wist je dit?
Vanwege de te groot geworden koppen kunnen veel kortschedelige rassen bijna alleen nog maar bevallen via een keizersnee. Dekkingen verlopen vaak via kunstmatige inseminatie, om te voorkomen dat de dieren van inspanning kunnen bezwijken.

Echt erg…

Maar is dat snurken toch niet een heel klein beetje grappig? Is het echt zo erg? ‘Ja!’, luidt het duidelijke antwoord op www.brachycephalia.com van de Universiteit Leipzig. ‘Het is helaas complete onzin dat het snurken bij kortschedelige hondenrassen vergelijkbaar is met geluiden die gemaakt worden uit welbevinden of om te communiceren, zoals het spinnen van katten of het knorren van varkens.’

…en niet grappig

Op de filmpjes die je door te zoeken op ‘snurken Bulldog’ of ‘snoring Bulldog’ via bijvoorbeeld www.youtube.com kunt vinden zijn veel honden dan ook niet zozeer heerlijk aan het slapen, maar vaak meer bezig om niet te stikken. Toch blijken mensen die benauwde gezichtsuitdrukkingen uit onwetendheid vaak grappig te vinden. Foto’s  van amechtige Bulldoggen worden bij fotostockbureaus vaak omgeschreven met steekwoorden als ‘happy’, ‘comical’, ‘funny’ of ‘smiling’, terwijl er voor de hond in kwestie toch vaak erg weinig te lachen valt.

Aandacht

Terug naar een sportieve, gezonde Bulldog. Daar wordt door hondenprofessionals hard aan gewerkt. De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, de overkoepelende organisatie voor honden, vindt dat alle honden in staat moeten zijn om in stand en beweging normaal te ademen, en dat er extra aandacht moet zijn voor honden met overdrijvingen die het ademen bemoeilijken. Voor het fokken met Engelse Bulldoggen gelden extra regels.

Bewustwording

De ‘gewone’ hondenliefhebbers zullen ook moeten veranderen door een snurkend, platsnuitig hondje niet langer vooral schattig te vinden. De Engelse Facebookgroep Cruffa werkt hard aan dit bewustwordingsproces. Voordat jij voortaan om een ‘grappig’ snurkend hondje gaat lachen: kijk eerst eens naar de neusgaten, en bedenk dan hoe jij het zou vinden als je je hele leven het gevoel hebt dat je moet ademen door een rietje.