Zo win je de strijd tegen wormen en vlooien

Active & fun
Honden
Katten

Ai, een vlo of oeps, een worm! Huid- en darmparasieten kunnen je hond en kat vervelende gezondheidsproblemen bezorgen. Maar jij kunt daar iets aan doen!

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Ontwikkel de volgende goede gewoontes als je deze beestjes liever niet in de buurt van je dier hebt.

Check, check en check

Regelmatig even lekker met de vingers door de vacht van je dier kroelen zorgt ervoor dat je ongewenste parasieten als vlooien en teken snel(ler) tegenkomt. Hoe sneller je vervelende beestjes ontdekt, des te minder schade ze kunnen aanrichten. Vlooien zitten trouwens niet altijd op je dier, maar vooral in de omgeving! Check regelmatig de ontlasting van je dier, maar houd er rekening mee je ook een wormbesmetting niet altijd aan de buitenkant van je dier kunt zien. Daarvoor zul je een ontlastingonderzoek moeten laten doen.

Maak goed schoon

Een goede hygiëne is belangrijk. In het geval van vlooien betekent dat regelmatig en goed stofzuigen en de stofzuigerzak regelmatig legen of weggooien en kleedjes of mandjes vaak wassen, op minimaal 60 graden. Hier vind je handige tips voor een schoon huisdierenhuis. Wat helpt bij het voorkomen van wormen: alle poep overal opruimen en handen wassen. 

1 + 1 + 1 = 1500!
Niet schrikken: wist je dat drie vlooien in tien dagen tijd samen voor 1500 vlooieneitjes kunnen zorgen? Tenminste, als het lekker warm is, de luchtvochtigheid hoog genoeg is en ze voldoende te eten hebben.

Gebruik een geschikt middel

Niet alle middelen zijn voor ieder dier geschikt! Gebruik bijvoorbeeld nooit bestrijdingsmiddelen voor een hond voor een kat, en kijk altijd goed of het middel dat je wilt toedienen geschikt is voor bijvoorbeeld puppy’s of kittens of voor drachtige of zogende dieren. Vindt je dier het spuiten met een vachtspray eng? Dan kun je misschien beter voor een pipet kiezen. En niet alle dieren slikken even makkelijk een ontwormingspasta, soms kan het handiger zijn voor een tablet te kiezen. Sommige hondenrassen, met name Collieachtigen, kunnen voor bepaalde medicijnen (over)gevoelig zijn. Overleg bij twijfel altijd met je dierenarts. Better be safe than sorry!

Behandel op de juiste manier

‘Maar het middel werkt helemaal niet!’ Vaak gaat die kreet niet op. Het middel werkt wel, maar uit onderzoek blijkt dat eigenaren vaak niet de juiste dosering gebruiken, het middel verkeerd aanbrengen of herhalingsbehandelingen vergeten. Altijd doen: alle informatie op de verpakking en de gebruiksaanwijzing lezen (die kan tussentijds gewijzigd zijn!), de houdbaarheidsdatum checken en het product gebruiken volgens de regels. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je dier na de behandeling tijdelijk niet nat mag worden. Behandel je tegen vlooien? Behandel dan ook de omgeving en alle andere dieren in huis!

Kriebels nog aan toe!

Krijg je al jeuk of buikpijn bij het idee alleen dat je dier vlooien of wormen kan hebben? Dat wordt vast nog erger als je weet dat dat ook jij een vlooienbeet of een wormbesmetting kan oplopen! Een extra reden om deze vervelende beestjes voor te zijn.

Daar moet je even van herstellen…

Vlooien kunnen zorgen voor jeuk, heel veel jeuk. Een speciale voeding kan helpen de conditie van de kapot gekrabde huid van je dier te verbeteren. Een ontwormingskuur kan de spijsvertering van je dier even in de war schoppen. Tijdelijk een diepvries vers vleesmaaltijd geven helpt de darmflora weer te herstellen. Weten hoe? De voedingsdeskundigen van het Prins CareTeam helpen je graag met een gratis voedingsadvies op maat!

Dit artikel is geschreven door Judith Lissenberg voor Prins Petfoods.