Wat heeft jouw seniorhond of -kat nodig?

Care
Honden
Katten

Mijn hond zag er altijd geweldig uit. Dikke vacht, veel glans. Tot hij, inmiddels elf jaar oud, steeds meer op een kale kip begon te lijken. 

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Kom op nou zeg! Dat kon toch niet aan zijn voeding liggen? Die was goed! Daar had hij het altijd prima op gedaan! Super actief, was hij dat niet nog steeds? Hoe kon het dan dat de Super Active opeens niet meer werkte? ‘Hij wordt ouder, Judith’, zei mijn in voedingsadviezen gespecialiseerde collega. ‘Hij heeft iets anders nodig.’

Dag kip, hallo teddybeer!

Met hulp van mijn collega stelden we een nieuwe menukaart voor hem samen. Super Active werd Protection Lamb Hypoallergic, en binnen twee maanden had ik in plaats van een kale kip weer een echte teddybeer. Deze voeding bleek een stuk beter bij zijn leeftijd en vooral zijn leefstijl te passen.

Ho, wacht even…

Nu niet allemaal meteen naar de Protection Lamb Hypoallergic grijpen, want iedere senior wordt anders oud. Wat jouw hond of kat precies nodig heeft, of je kunt blijven geven wat je geeft of dat je moet overstappen naar een speciale seniorvoeding of, zoals in mijn geval, toch juist een heel andere voeding, is een kwestie van goed kijken naar zijn conditie en gedrag.

Wat is eigenlijk oud?

Bij honden en katten leggen we de grens vaak op zeven of acht jaar: vanaf dat moment ben je dan officieel  ‘senior’. Maar eigenlijk is het onmogelijk met een leeftijdsgrens aan te geven wanneer je ‘oud’ bent. Sommige honden en katten voelen zich als ze zestien zijn nog een beetje puppy of kitten. Maar of je er nu acht of tweemaal acht jaar voor moet worden, uiteindelijk ga je als hond of kat toch een beetje ‘slijten’.

Best lastig…

Ouder worden is niet altijd even leuk en handig. Je lichaam gaat achteruit waardoor je minder goed kunt bewegen, vaker uit moet, niet meer zo goed hoort of ziet, last kan krijgen van je gebit en minder goed slaapt. Wij vinden het vaak een beetje lastig als de hond wat treuzelt (‘Schiet nou toch eens op!’), de kat naast de bak plast (‘Dat deed ‘ie anders nooit!’) of een oudje door verandering in slaapritme ’s nachts veel wakker is (‘Wat is er nou aan de hand?’).

Vitamine Z

Wat je dier dan nodig heeft? Jou! Jij kunt je seniorhond of -kat helpen zich zo optimaal mogelijk te blijven voelen. Dat vraagt soms wat aanpassing en begrip, en vooral veel vitamine Z(org). Weet waar je dier behoefte aan heeft. Misschien kun je hem helpen zich wat veiliger te voelen als hij je ’s nachts wakker maakt, heeft hij extra medische aandacht nodig of doe je hem, zoals in mijn geval, een groot plezier met een andere, beter passende maaltijd. 

Zo simpel kan het zijn

Soms kun je met een kleine aanpassing al veel verschil maken. Wat kan ik mijn elfjarige puppy bijvoorbeeld blij maken met een simpel scheutje lauwwarm water over zijn eten! Daardoor komt er meer geur vrij, waardoor hij met nog meer smaak eet. Mocht je senior last krijgen van zijn gebit, dan kun je er bovendien zo voor zorgen dat zijn maaltijd wat zachter en daardoor makkelijker te eten wordt.

Is jouw senior toe aan verandering?

Het kan zijn dat je hond of kat het altijd prima gedaan heeft op zijn voeding, maar door zijn leeftijd toch moet overstappen naar een andere maaltijd. Omdat hij minder energie nodig heeft, óf juist iets extra’s kan gebruiken, of een bepaald soort voeding simpelweg niet meer zo goed kan verteren. Iedere senior is weer anders! De voedingsdeskundigen van Prins geven je graag een gratis voedingsadvies dat helemaal is afgestemd op jouw dier. 

Dit artikel is geschreven door Judith Lissenberg voor Prins Petfoods