Schoon gebit? Kauwen helpt!

Care
Honden
Katten

Schrik niet: ruim 70 procent van de katten en meer dan 80 procent van de honden ouder dan drie jaar heeft  last van gebitsproblemen. ‘Ga weg met je vieze stinkbek’, roepen wij dan vaak. Maar eigenlijk moet dat zijn: ‘Kom hier met je vieze stinkbek, daar gaan we wat aan doen!’ En nóg beter is het natuurlijk die vieze stinkbek te voorkomen.

Onze expert
Creatief Hondentrainer & kenner van kleine knagers en fretten

Zo ontstaat het…

Na het eten blijven er in de bek van je hond of kat voedselresten achter. Bacteriën gebruiken die restjes als brandstof en laten op het gebit afvalstoffen achter. Zo ontstaat er een optelsom: voedselresten + bacteriën + afvalstoffen = tandplak, een dun laagje op het gebit. Dat kan weer leiden tot de volgende som: tandplak + calcium in het speeksel  = tandsteen. Tandsteen kan leiden tot tandvleesontsteking en zelfs het verlies van tanden en kiezen. En tot veel pijn!

…en zo blijft het weg

Als er eenmaal tandsteen is gevormd, zul je naar de dierenarts moeten om het gebit van je hond of kat schoon te laten maken. Je kunt de optelsommetjes dus beter voor zijn.  Het allerbelangrijkste bij het tegengaan van tandplak is: regelmatig poetsen! Ook goed kauwen kan helpen. Voeding kan dus een belangrijke rol spelen, mits je dier goed op zijn eten kauwt.

Voor je hond

Niet alle honden kauwen goed op hun eten. Een diepvries vers vleesmaaltijd wordt vaak zonder te kauwen doorgeslikt en een geperste brok is wat zachter, waardoor etensresten makkelijker blijven plakken. De krokante brokken van Prins als ProCare Croque en Fit Selection zijn harder en helpen het gebit van je hond schoon te houden, mits je hond er dus goed op kauwt.

Tip!

Sommige honden kauwen beter als ze hun brokken echt één voor één opeten. Geef maar eens een krokant brokje uit de hand: dan hoor je vaak ‘crunch, crunch, crunch’.  Heb jij een hond die zijn maaltijd zonder goed te kauwen naar binnen stofzuigert? Je kunt de brokken dan eens voor hem uitstrooien, zodat hij er niet vanuit zijn bak een bek vol tegelijk van kan nemen.

Voor je kat

Alle brokmaaltijden van Prins dragen bij aan een gezond gebit mits, je raadt het al… de kat goed op de brokjes kauwt. Doet je kat dat niet? Dan kun je kiezen voor een groter brokje, zoals Prins VitalCare Adult Maxi of Prins VitalCare Protection Maxi Deluxe.

Advies

Helpt kauwen op voeding onvoldoende om het gebit van je hond of kat schoon te houden? Het Prins CareTeam staat voor je klaar met gratis advies en weet precies welk kauwmateriaal of andere gebitsondersteunende producten voor jouw dier het meest geschikt zijn.

Dit artikel is geschreven door Judith Lissenberg voor Prins Petfoods