Bescherming tegen parasieten: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

Care
Honden
Katten

Een pup of kitten in huis is hartstikke leuk, maar er komt stiekem best wat bij kijken. Naast de juiste voeding, een fijn mandje, riempje, socialisatie, training etc. is de gezondheid van je kleine schat natuurlijk ook heel belangrijk. We vertellen je graag waarom het noodzakelijk is om je pup of kitten tijdig te ontwormen en tegen vlooien te beschermen. 

Wist je dat pups al in de baarmoeder besmet worden met wormen?

Pups worden al in de baarmoeder besmet met spoelwormen en daarna door de moedermelk. Ook kittens worden door de moedermelk besmet. Meestal zie je niet dat ze wormen hebben, maar ze kunnen door een wormbesmetting last van diarree krijgen, lusteloos worden, braken, vermageren (met soms een bol wormenbuikje) en zelfs een groeiachterstand oplopen. Daarnaast kun je zelf ook besmet raken met wormeitjes. Deze komen via de ontlasting van je huisdier in de omgeving terecht. Door contact met besmette grond (zandbak, plantsoen etc.), niet goed gewassen groente uit eigen tuin en door intensief contact met je huisdier kunnen de wormeitjes door mensen opgenomen worden. Kinderen lopen hierbij meer risico. Naast een goede hygiëne is het dus ook belangrijk je pup of kitten tijdig te ontwormen!

Het advies is om kittens op 3, 5, 7 weken te ontwormen en daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Voor pups is het advies om op 2, 4, 6, 8 en 12 weken te ontwormen en daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn. Check uiteraard even goed of het wormmiddel geschikt is voor de leeftijd en het gewicht van je pup of kitten. Voor pups kun je bijvoorbeeld Milquestra kleine hond/pup gebruiken en voor kittens Milquestra kleine kat/kitten. Zijn ze ouder dan een half jaar, dan kan het ontwormschema voor volwassen honden en katten gevolgd worden. Gemiddeld is dit 4x per jaar, maar dit hangt af van de omgeving en leefsituatie van je hond of kat. Kijk voor een compleet ontwormadvies op maat op: www.wegmetwormen.nl

Zorg ook voor een goede bescherming tegen vlooien!

Iets waar je misschien minder snel bij stilstaat, is om je pup of kitten ook preventief tegen vlooien te behandelen. Dit is wel belangrijk, zeker nu het weer beter wordt en dus ook de kans op vlooien (en teken) toeneemt. Vaak wordt er pas aan gedacht als het huisdier flink begint te krabben en de vlooien al vrolijk rondspringen. Zie je ‘een paar vlooien’ op je pup of kitten, dan zitten er al volop vlooien in huis; maar 5% van de vlooien is zichtbaar op je huisdier, de overige 95% ligt in huis in de vorm van eitjes, larven en poppen. Het duurt dan een tijd voor je van de vlooien af bent. Zorg daarom dat je preventief behandelt, zo voorkom je een vlooienplaag.

Vind je het eng om een vlooienproduct te gebruiken bij je pup of kitten?

Dit is niet nodig: er zijn verschillende producten die veilig te gebruiken zijn bij jonge dieren. Check wel altijd even vanaf welke leeftijd en welk gewicht het product gebruikt kan worden. FiproTec hond 2-10kg is bijvoorbeeld veilig te gebruiken voor pups vanaf 8 weken leeftijd en 2kg lichaamsgewicht en Fiprotec kat voor kittens vanaf 8 weken leeftijd en 1kg lichaamsgewicht. Deze spot-on druppel je in de nek en beschermt zowel tegen vlooien als teken.

Dit artikel is geschreven door Beaphar Nederland