Vlooien? Zo zit dat!

Active & fun
Honden
Katten

Op mooie zomerdagen zijn ze weer volop aanwezig: vlooien. Een nachtmerrie voor elke hond of kat en voor ieder baasje. Hoe check je je huisdier op vlooien en hoe kom je ervan af? 

Zit je hond of kat veel te krabben? Check dan op vlooien! Met dit mooie weer zijn ze volop aanwezig. En je huisdier pikt ze gemakkelijk op tijdens een wandeling of in je tuin. Vlooien zijn klein en snel, en sommige huisdieren zijn goede vlooienvangers. Het kan daardoor zijn dat je geen vlooien op je huisdier ziet zitten, terwijl je huisdier wel last heeft van vlooien. Denk je dat je hond of kat vlooien heeft? Doe dan deze eenvoudige check op vlooienpoepjes.

Vlooiencheck

 • Kam je huisdier met een vlooienkam.
 • Kom je kleine zwarte puntjes tegen? Leg ze op een vochtig keukenpapiertje.
 • Als er een roodbruine kring om het korreltje komt, is het een vlooienpoepje (de kleur ontstaat door onverteerd bloed) en heeft je huisdier dus last van vlooien.

Zo kom je ervan af

Om zo snel mogelijk van de vlooien af te komen is het belangrijk om niet alleen alle huisdieren te behandelen, maar ook de omgeving. De vlooien op je huisdier zijn maar 5% van het probleem. De overige 95% zit in de omgeving en bestaat uit eitjes, larven en poppen. Een eitje ontwikkelt bij ideale omstandigheden in twee weken tot een volwassen vlo. Maar bij minder gunstige omstandigheden kunnen poppen tot zelfs acht maanden wachten met uitkomen. Als je de omgeving niet behandelt met een spray kan het dus lang duren voor je helemaal van de vlooien af bent…

Stappenplan vlooienbestrijding

 1. Maak je huisdieren direct vlovrij
  Vlooien zorgen voor veel jeuk én planten zich razendsnel voort. Begin daarom direct met een snelwerkend middel, zoals VloKill. Dit begint al na vijftien minuten te werken. Binnen zes uur na de behandeling zijn de vlooien die op de hond of kat zaten dood.
 2. Behandel de omgeving
  Dit kan bijvoorbeeld met Vlooienspray. Zo ben je sneller van de vlooien af. Herhaal deze behandeling zolang je huisdier last heeft van vlooien.  
 3. Zorg dat je huisdieren vlovrij blijven
  Behandel al je huisdieren met een langwerkend middel tegen vlooien, zoals FiproTec-druppels.
 4. Ontworm je huisdieren
  Vlooien kunnen lintwormen overbrengen. Het is daarom belangrijk om na een vlooienplaag je huisdieren te ontwormen.

Een vlooienplaag voorkomen…

Ook voor vlooien geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Heb je de vlooienplaag onder controle? Vergeet dan niet om voortaan je huisdieren preventief te behandelen tegen vlooien (bijvoorbeeld maandelijks met FiproTec). Zo voorkom je eenvoudig een nieuwe vlooienplaag.

Deze blog is geschreven door Beaphar