8 vragen over het gebit van je dier

Care
Thema van de maand
Honden
Katten

Ondanks alles wat je leest over het gebit van je dier, zul je vast vragen houden. Nico Ellérie van VerzekerJeHuisdier.nl en dierenarts Sandra Rossen beantwoorden 8 veel gestelde vragen over het gebit en maken een indicatie van de kosten!

Iedereen die wel eens naar de dierenarts is geweest met zijn dier weet dat dit flink wat kan kosten. Goede verzorging van het gebit is belangrijk om het gezondheid van je dier te behouden en de kosten laag te houden. Dit zijn de acht meest gestelde vragen over het gebit met antwoord van Drs. ing. S.S.G. Rossen van Dierenkliniek Almere-Stad.

1. Wat zijn de risico's van een slecht gebit van mijn dier?

Naast de pijn en stank, zorgt een slecht gebit ook voor veel bacteriën in het lichaam die via het ontstoken tandvlees (de rode randjes) in het lichaam gaan circuleren. We noemen deze tandvleesontsteking ook wel gingivitis. Deze bacteriën lopen in het hart en in de nieren vast en kunnen hier voor problemen zorgen. Bij mensen is het bijvoorbeeld al bewezen dat gingivitispatiënten veel meer kans hebben op hart- en nierfalen.

Meestal eten onze huisdieren wel door omdat dit natuurlijk de eerste levensbehoefte is. Eigenaren vertellen ons dat dieren na een gebitsbehandeling veel vrolijker zijn en het gebit ineens weer volledig gaan gebruiken of sneller eten. Een slecht gebit kan dus ook bij onze huisdieren pijn doen, net als bij ons. Bij de meeste dierenartsen wordt tijdens een jaarlijkse vaccinatie ook het gebit goed nagekeken. Bij sommige dierenartsen zijn de gebitschecks zelfs gratis.

2. Wat kan er allemaal mis zijn met het gebit?

Zelfs jonge dieren kunnen al gebitsproblemen hebben, zoals fracturen in tanden en dubbele hoektanden. Bij dubbele melktanden blijft er vuil staan en kan de volwassen tand niet goed doorkomen. Ook kunnen hele jonge dieren al tandvleesontsteking of gingivitis krijgen. Het tandvlees reageert heel heftig op allerlei bacteriën en is rood en pijnlijk. Dit blijkt bij sommige kattenrassen een genetische achtergrond te hebben. Deze katten moeten we vaak extra ondersteunen met gebitsverzorgingsproducten.

Oudere dieren zien wij vaak met veel tandsteen, gaatjes in de tanden en zelfs losse tanden. Soms is dat epulides. Dit zijn goedaardige tandvleeswoekeringen. Die kunnen behoorlijk groot worden en bloeden, daarom verwijderen wij die soms tegelijkertijd als we het gebit schoonmaken.

3. Waarom kun je dat tandsteen er niet gewoon afkrabben, is die narcose echt nodig?

Wat ik vaak als dierenarts zie, is dat tandsteen heel snel terugkomt als we het zonder roesje alleen even afkrabben. Dit komt omdat de brokken wel weg zijn, maar de bacteriën nog op de tanden zitten. Met een scaler (net als bij de mondhygiëniste) halen we met ultrasoon geluid ook alle restjes weg die we niet zien. Met het polijsten wordt de tand helemaal glad, zodat bacteriën moeilijker kunnen aanhechten. Ook kunnen we de tanden onder narcose veel beter beoordelen: zit er ergens een gaatje of misschien wel pus onder een tandwortel?

4. Wat kost een gebitsreiniging?

Hoe slechter een gebit, hoe meer kans op gaatjes en hoe langer een dierenarts bezig is met schoonmaken. Het is dus belangrijk aan gebitsverzorging te doen en op tijd tandsteen te laten verwijderen. Soms komen er onder een dikke tandsteenlaag tanden tevoorschijn die al gaatjes hebben of los zitten. Die moeten dan verwijderd worden. Daarom is het heel lastig van tevoren bij slechte gebitten in te schatten hoeveel tanden er mogelijk getrokken moeten worden. Er op tijd bij zijn is dus belangrijk, ook qua kosten. Kleine hondjes die slecht kauwen hebben vaak al op jonge leeftijd veel tandsteen.

Het tandsteen verwijderen en polijsten van bijvoorbeeld een kattengebit onder narcose inclusief narcosebegeleiding, pijnstilling etc. kost bij de meeste dierenartsen tussen de 100 en 200 euro exclusief extracties van tanden. Bij veel extracties kunnen de kosten tot wel 400 euro oplopen. Een wortelkanaalbehandeling of het vullen van een tand is ook minstens een paar honderd euro. Dierenverzekeringen vergoeden deze kosten deels of zelfs volledig, afhankelijk van het pakket dat je kiest.

Welke kosten van gebitsbehandeling worden vergoed door de verschillende dierenverzekeringen? 
De kosten die worden vergoed voor honden en katten zijn: het behandelen van tandbederf incl. vullingen, trekken van tanden en kiezen, orthodontie en wortelkanaalbehandeling.* In het schema lees je of je het gebit als extra dekking moet meeverzekeren en de maximale vergoeding per jaar.


* bij OHRA wordt een  wortelkanaalbehandeling vergoed tot maximaal €500,-
Bij OHRA wordt reiniging van tanden en kiezen alleen vergoed in de Plus tot €50, en in de Top tot €75,-

5. Hoe gaat een gebitsreiniging in zijn werk?

Een dier moet volledig slapen om het gebit goed schoon te maken. Van tevoren worden dieren nagekeken of ze klaar zijn voor de narcose. Er wordt een pre-anesthetisch onderzoek gedaan: er wordt naar het hart en de longen geluisterd en er wordt naar de slijmvliezen gekeken. We kunnen eventueel met een bloedonderzoek kijken of de nieren en lever nog goed de narcose kunnen verwerken om het narcoserisico te verminderen bij bijvoorbeeld oudere dieren.

De meeste dierenartsen hebben net als de mensentandarts een dentale boorunit met scaler en een boor. Eerst wordt al het tandsteen weggehaald door het af te knibbelen en weg te scaleren. Vervolgens wordt er gesondeerd: er wordt gekeken naar dieptes in het tandvlees (pockets), welke wortels nog intact zijn en waar er mogelijk gaatjes of pus zit achter een tand. Bij twijfel kunnen er dentale röntgenfoto’s gemaakt worden om naar de wortels te kijken. Op basis van die informatie worden er tanden getrokken als dit echt nodig is. Daarna wordt het gebit helemaal gepolijst om een glad oppervlak te krijgen zodat bacteriën zich niet zo goed meer kunnen nestelen. Het opnieuw vullen van tanden en wortelkanaalbehandelingen wordt bij de meeste dierenartsen niet standaard gedaan, hiervoor wordt het dier doorgestuurd naar een specialistische dierenarts.

6. Heeft een dier pijn na een gebitsreiniging?

Indien er alleen tandsteen weggehaald wordt, heeft een dier hier geen last van wanneer hij weer wakker wordt. Bij extracties van tanden verdoven dierenartsen lokaal net zoals een tandarts (dit werkt drie uur), maar wij geven vaak ook van te voren een injectie met pijnstilling en pijnstilling mee naar huis. Bij veel extracties raden we aan een aantal dagen zacht voer te geven en soms te helpen met eten wanneer dit niet lukt.

7. Hoe kun je gebitsproblemen herkennen?

Symptomen van gebitsproblemen kunnen zijn: stank uit de bek, rode randjes rondom de tanden, acuut niet meer willen eten ondanks honger, bruine aanslag op de tanden, dubbele tanden bij jonge dieren, moeilijker eten of liever zachtvoer eten.

8. Wat kan ik doen om gebitsproblemen bij mijn huisdier te voorkomen?

Tanden poetsen helpt het beste tegen tandplak, 80% van de tandplak wordt hierdoor opgelost. Uit onderzoek is gebleken dat je vaker dan drie keer per week moet poetsen, anders heeft het geen zin. Het is belangrijk om een dierentandpasta te gebruiken, want de humane tandpasta is giftig voor onze dieren. Het aanleren van tandenpoetsen kan al vanaf kleins af aan, maar je moet hier wel even de tijd voor nemen. Voor zowel de eigenaar als het dier moet dit natuurlijk leuk blijven. Wanneer het tandenpoetsen niet lukt (bij de meeste katten lukt dit niet) zijn er ook andere opties als speciaal voer voor de tanden, kauwstrips (let er wel op dat er daadwerkelijk op gekauwd wordt!) en een speciaal poeder over het eten.

Bekijk hier ook de allereerste uitzending van Dierencafé waar Nico Ellérie van VerzekerJeHuisdier.nl te gast is. 

Dit artikel is samengesteld door Dierenkliniek Almere-Stad (Sandra Rossen) en VerzekerJeHuisdier.nl (Nico Ellérie)